• 21 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

ВСС ще пише становище може ли главният прокурор да спира сделки

ВСС ще пише становище може ли главният прокурор да спира сделки

/КРОСС/Правната комисия на ВСС ще напише становище за последните промени в Наказателно-процесуалния и Гражданския процесуален кодекс, внесени от Цветан Цветанов, Валери Симеонов, Четин Казак и трима депутати от Българския демократичен център.

Промените дават право на главния прокурор да спира сделки и финансови операции за 48 часа без съдебен контрол. А прокуратурата получава пълен картбланш да атакува сделки в гражданския съд, да се включва във вече обарзувани дела, да дава становища и да обжалва съдебните решения.

Вчера въпреки многото възражения на депутатите и категоричното несъгласие на бизнеса, правната комисия на НС прие поправките на първо четене. Днес въпросът бе повдигнат във ВСС от Сотир Цацаров. Той заяви, че е редно съветът да изрази становище по НПК и ГПК.

Депутатите от правната комисия са нарушили Правилника на Народното събрание, защото не са поискали становище от Висшия съдебен съвет по предлаганите промени в НПК и ГПК, с които се връща правомощието на прокуратурата да разваля сделки, заявиха магистратите. Представляващият ВСС Соня Найденова цитира чл. 76, ал. 5 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, според който председателят на водещата комисия изисква становище от ВСС по законопроекти, които се отнасят до съдебната власт. Найденова добави, че законопроектите са били внесени в деловодството на НС на 31 март следобед, а на следващия ден правната комисия ги е обсъдила на свое заседание. На него не са били поканени представители на ВСС, нито е изискано становище от съвета.

Представляващият ВСС добави, че предвид скоростта и ВСС трябва спешно да вземе становище по предлаганите промени в НПК и ГПК.

По-рано днес правосъдният министър Христо Иванов заяви, че вносителите на предложението за връщане на правото на прокуратурата да спира сделки трябва да обяснят как тези правомощия ще помогнат на държавата да се справи конкректно с казуса КТБ и какви са очакванията от тези правомощия. "Естествено, че не съм доволен, че се концентрира толкова много власт на едно място в прокуратурата. Извънредно законодателство и придаване на нови функции на прокуратурата изисква много сериозна обосновка. Аз не мога да отрека предварително наличието на такива основания, но ми се иска предложителите в парламента да обяснят как тези правомощия ще ни помогнат да се справим конкретно с казуса КТБ и какви са конкретните очаквания зад тях. Трябват повече мотиви, за да може да водим дебат. Аз съм в изчакване да видим повече конкретика и мотиви какво ще се случи с подобни правомощия и тогава да разговаряме по-информирано, защото сега говорим само принципно и не произвеждаме особен ефект", каза Иванов.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.