• 17 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8000
  •  GBP / BGN 2.2782
  •  CHF / BGN 1.9913
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Бенвенисти в Стара Загора: Градът ви е пример за междуетнически отношения

Бенвенисти в Стара Загора: Градът ви е пример за междуетнически отношения

Стара Загора /КРОСС/ Празникът на светлината и смелостта Ханука беше повод за поредица от ползотворни срещи на Н.Пр. Шаул Камиса Раз, посланик на Държавата Израел, Максим Бенвенисти, председател на ОЕБ „Шалом" и израелски инвеститори в Стара Загора.
Ръководството на Тракийският университет представи пред гостите постиженията и възможностите, които предлага висшето учебно заведение. Н.Пр. Шаул Камиса Раз сподели успешни практики на сътрудничество между български и израелски висши учебни заведения и изрази готовност да съдейства активно за включването на Тракийския университет в тези проекти и програми за научен и студентски обмен.
На срещите с областния управител на Стара Загора Георги Ранов и с кмета на Стара Загора Живко Тодоров, Н.Пр. Шаул Камиса Раз предложи да се продължи и развие сътрудничеството в сферата на оценка на рисковете, сигурността и опазването на стратегическите енергийни обекти на територията на региона, да се разшири партньорството и инвестициите в сферата на селското стопанство, здравеопазването, енергоспестяващите технологии, туризма, иновации и дигитализиране на образователната система. По думите на израелския посланик през 2015 г.е необходима активна кампания за привличане на инвеститори и туристи.

„Когато политическата обстановка е стабилна и в България има по-голяма сигурност, тук ще идват много повече израелски предприемачи, ще има повече инвестиции в туризма, икономиката и селското стопанство".
Присъстващите на срещата изпълнителни директори на Мол „Галерия" и Панхим ООД - Дани Беркович и Джери Шлайдер споделиха, че планират да разширяват дейността си и да отварят нови работни места. Джери Шлайдер сподели, че : „Имаме много голямо желание да се включваме активно в живота на общността и да допринасяме за развитието на града, както и да участваме в редица благотворителни инициативи - да помагаме на деца в нужда, за образование и други социални дейности." Според Дани Беркович „Сега тук идват за бизнес много повече фирми, отколкото преди 4 години. Нямаме оплаквания, искаме да сме част от живото на този град".

Председателят на ОЕБ „Шалом" Максим Бенвенисти предложи през следващата година заедно да се реализират две значими програми посветени на 70 години от освобождаването на евреите от концентрационните лагери и победата над нацизма време на Втората световна война и 25-годишнината от възстановяване на дипломатическите отношения между Република България и Държавата Израел.
Максим Бенвенисти представи идеята в рамките на двете годишнини да се организират поредица от лекции за Холокоста и българският пример и конференция за развитие на бизнеса в региона на Стара Загора и представяне на предимствата и възможностите за чуждестранните инвеститори.
„Градът ви е пример за междуетнически отношения, за това как отговорната управа и едно зряло гражданско общество се справят с тях в сложна обстановка. Ще споделя това на 26 януари 2015 г. на заседание на Борда на Европейския еврейски конгрес в Прага, в присъствието на ръководителите на повечето европейски страни", каза по време на срещата председателят на Организация на евреите в България "Шалом" Максим Бенвенисти.

„В рамките на прокламираната от Община Стара Загора етническа толерантност сме предоставили сграда на Културно-информационен център „Етносвят България", в който различните етнически общности развиват своята културна дейност", каза кметът на Стара Загора Живко Тодоров и благодари за добрата оценка. „Успяваме да запазим финансова стабилност, да развиваме града и да привличаме инвестиции", сподели Тодоров и предложи на своите гости да се включат в третото издание на филмовия фестивал „Златната липа", което ще се проведе през месец май 2015 г. в Стара Загора.

По-късно на тържествена ханукална церемония Живко Тодоров, кмет на Стара Загора запали основната свещ - шамаша. Свещите в ритуалните ханукии бяха запалени от: Н.Пр. Шаул Камиса Раз, посланик на Държавата Израел, Рав Йосеф Соломон - главен равин на еврейски център „ХАБАТ" - България, Рав Аарон Зербиб - равин в Централната софийска синагога, Максим Бенвенисти - председател на ОЕБ „Шалом", Галина Стоянова - кмет на Казанлък и ген. Кольо Милев - кмет на Сливен.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.