• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 5°C

С „Джаз за деца" започна фестивалната джазова седмица в Стара Загора

С „Джаз за деца" започна фестивалната джазова седмица в Стара Загора

Стара Загора/КРОСС/Под мотото „Животът зависи от мен!" и с призив да спазваме правилата и да бъдем отговорни, когато шофираме, започна фестивалната джазова седмица в Стара Загора. За трета поредна година начало на музикалните празници дадоха концертите „Джаз за деца".
От снощи в парк „Пети октомври" деца и възрастни могат да посвирят и пеят заедно с музикантите и да се забавляват, импровизирайки върху популярни джазови теми и детски песни. Да пеят, танцуват и да чуят хубава музика вчера бяха дошли стотици хора. Сред тях с удоволствие тактуваха и председателят на общинския съвет Емил Христов, и зам.-кметът Иванка Сотирова, музикантите от Военен биг бенд Стара Загора. Но най-щастливи и завладени от случващото се в парка бяха децата. „Джаз за деца" продължава във вторник и сряда от 11 часа на същото място.

Новост тази година е кинолекторията „Джазът в българското кино", която се провежда в три поредни дни - от понеделник до сряда, от 18.30 часа в залата на Радио Стара Загора. Авторът й Цветомир Цанков предлага на вниманието на феновете на джаза и на седмото изкуство следните филмови заглавия: „Понеделник сутрин" - 1966, реж. Ирина Акташева и Христо Писков, муз. Милчо Левиев; „Шивачки" - 2007, реж. Людмил Тодоров, муз. Антони Дончев; „Врабците през октомври" - 2006, реж. Анри Кулев, муз. Любомир Денев. Лентите са емблематични както с идейно-тематичната си острота и смелост, така и с вплитането на джазови мотиви и импровизационен подход в композирането на музиката към тях.

За еврейското присъствие и принос в българската музикална среда разказва изложбата „С ускорен ритъм", която се открива на 11 юни от 17 ч. в библиотека „З. Княжески". Експозицията е на къща-музей „П. Владигеров".

Входът за всички събития е безплатен. Проявите са част от предварителната програма на фестивала „Джаз форум Стара Загора", който започва на 12 юни. 

„Джаз форум Стара Загора" се организира от Община Стара Загора, с изключителната подкрепа на „Контур Глобал" и фондация „Америка за България".

Информация и снимки: jazzforumsz.com

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.