• 29 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 7°C

35 филма от 16 страни са включени в „Златната липа 2015"

35 филма от 16 страни са включени в „Златната липа 2015"

Стара Загора /КРОСС/ Режисьорът проф. Станимир Трифонов, който тази година оглавява международното жури на фестивала „Златната липа 2015", поздрави организаторите за това, че фестът го има, „при унищожената киноразпространителска мрежа у нас и широко затворените врати на мъртвите български кина. Тук има живот,това кино е за зрителя. Така, както някои български филми минаха Драгоман и бяха оценени извън България, един такъв има в селекцията на фестивала, така е важно, че в популяризаторски и разпространителски аспект, киното - българското и европейското, напуснаха жълтите павета. Това е големият принос на фестивала", заяви кинематографистът на прескоференция днес.
В следващите 5 дни Стара Загора ще живее с героите и историите, показани в 35-те филма от 16 европейски страни, включени в третото издание на Международния кинофестивал за ново европейско кино. Средно по 12 прожекции на ден, от 30 май до 3 юни, могат да се видят безплатно в залите на Държавна опера Стара Загора и на Регионална библиотека „Захарий Княжески". Участват филми от Косово, Естония, Швеция, Белгия, Полша, Унгария, Латвия, Испания, Холандия, Русия, Македония, Сърбия, Турция, Австрия, Дания и България.
„Тазгодишното издание е доста по-различно, с голямата палитра от различни европейски филми.То ще предложи изключително различно европейско кино-жанрово кино. То е приоритет на Холивуд и е отричано от много европейски режисьори. Но в селекцията тази година, жанрово филмите са с изключително ярък авторски почерк", каза на пресконференция днес режисьорът Магдалена Ралчева, която е директор на фестивала. Има и експериментални филми, както и присъствието на темата за различните хора, които отстояват онези високи морални ценности, които започват все повече да убягват на нашето общество, добави Ралчева.
От името на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров, с чието съдействие се организира фестивала, неговият заместник Иванка Сотирова поздрави международното жури и гостите на „Златната липа". „Нека всички да съпреживеем всичко ново, с посланията в българското и европейското кино, защото тези послания винаги ни правят по-добри", призова тя. Сотирова пожела на гостите прекрасен престой в Стара Загора и ги увери, че има какво да се види, защото животът в града е преизпълнен със събития.
В първия фестивален ден в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески" - 30 май (събота), от 11 часа се завъртяха прожекциите на „Следродилно" - Белгия, следват в 13 часа. „Черна супа" - Унгария, в 15 часа „Вътрешна джунгла" - Испания, от 17 часа „20 лъжи, 4 родители и едно малко яйчице" - Холандия, а от 19ч. „Любов и лимони" - Швеция.
Фестивалът ще бъде открит официално в 17.00 часа от кмета на Стара Загора Живко Тодоров. По червения килим ще преминат десетки известни български актьори и режисьори и гостуващите техни колеги от 16 европейски страни. Входът за церемонията по откриването ще бъде напълно свободен за всички граждани, които желаят да станат част от киносъбитието на годината.
Фестът ще продължи с прожекция на украинската любовна драма „Русалке моя, моя Лорелай". След него от 21ч. е началото на датската лента „Часът на риса, а в същия час в библиотеката ще започне „Стаята с пианото" Македония.
Утре, в 12,30 часа ще бъде официалното откриване на звезда на славата в Алеята на липите на Васил Михайлов, където той ще посади своя липа, а самото награждаване на големия български актьор ще бъде на 3 юни.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.