• 02 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Ден за поклон пред жертвите на арменския геноцид – 24 април

Ден за поклон пред жертвите на арменския геноцид – 24 април

/КРОСС/ Паметта на жертвите на арменския геноцид се почита всяка година на 24 април. На 24 април 2015 година във връзка с отбелязване на 100-годишнината на събитието, българското Народно събрание приема декларация, с която признава „масовото изтребление" на арменци. През последните години се засилват призивите в световен мащаб за международно признаване на арменския геноцид както и признаване от страна на турското правителство за случилото се. От 2007 г. 22 страни декларират официалното признаване на събитията от този период като геноцид, също както тях, тази гледна точка се приема и от повечето изследователи и историци. Повечето членове на арменските общности по целия свят са оцелели от арменски геноцид както и техните потомци.

Общинските съвети на градове като Варна, София, Бургас, Стара Загора са признали геноцида, но други - не.

Вследствие на изтреблението и гоненията хиляди арменци намират в България своя втори дом. В Пловдив живее най-голямата арменска общност в България. В Стара Загора са около 120 души.

Арменската общност в града ни има Молитвен дом с решение на Общински съвет от 1995 г.

През 2005 г. със средства на арменското дружество на стената на Радио Стара Загора откъм ул. Митрополит Методий Кусев бе изработен и поставен барелеф на Пейо К. Яворов. През 2004, 2006 и 2007 г. в Стара Загора се проведе Фестивал на арменското танцово изкуство, организиран от Съюза на арменските културно-просветни дружества „Ереван" в България и Община Стара Загора.

През лятото на 2008 г. Общински съвет - Стара Загора прие Декларация за признаването на арменския геноцид. Общността е сред най-активните в единствения в страната Клуб на етносите, създаден през 2003 г. в Стара Загора.

И тази година на 24 април арменската общност в Стара Загора се събира в 17:00 часа пред паметника в памет на жертвите на арменския геноцид в двора на Молитвения дом, където ще поднесе цветя и се отправя към барелефа на Пейо Яворов - там също ще бъдат поднесени цветя, а след това ще присъства на представянето на Катя Зографова и нейната книга „Световете на Яворов". В 18.00 часа във фоайето на Радио Стара Загора ще бъдат разкрити световете на големия български поет Пейо Яворов: любови, каузи, стихове, страсти и загадки... В книгата се съдържат и професионалните находки на авторката: потулени архиви и приятелства, фотоалбум, черната посмъртна маска на Яворов, висяща над леглото в последния дом на друг велик поет - Никола Вапцаров. Изданието е изящно и богато илюстрирано със снимки, пощенски картички и ръкописи, някои от които се публикуват за пръв път. Неслучайно за дата на представянето й е избран 24 април, който е Международен ден в памет на арменския геноцид.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.