• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 28°C

Авторът на монумента пред НДК: Паметникът не е госпожица за харесване

Авторът на монумента пред НДК: Паметникът не е госпожица за харесване

/КРОСС/Авторът на паметника пред НДК "1300 години България" Валентин Старчев изрази недоумението си, че творбата му е решено да се премести в Южния парк. В сутрешния блок на БНТ той коментира, че това този парк е много далече, а той е важен не само за София, но и за цяла България.

Паметникът се прави в чест на дадено събитие, на загинали за кауза хора, тоест той не е госпожица за харесване, а нещо, за което хората трябва да мислят, да се възпитават и т. н. Така Старчев отговори на аргументите, че творбата му няма добър естетически вид.

Според автора най-разумното е да се обнови паметникът или да му се даде възможност като автор да предложа проект как да се довърши.

Заместник-кметът по културата в Столична община Тодор Чобанов репликира, че такава възможност на амтора е била дадена още преди две години. Проектът му е все още на сайта на общината, а доскоро е бил окачен и на оградата около самия паметник. Предложението обаче получило 3 хил. негативни коментара и затова в общината е преценено, че няма да бъде изпълнен.

"Ние не отричаме достйонствата на паметника, но в момента това не е произведението на проф. Старчев, то няма добър естетически вид и не се харесва", обясни Чобанов.

На сесията на Столичния общински съвет в четвъртък се очаква да бъде взето решението за преместването на паметника в Южния парк и на негово място да се възстановят Мемориалните плочи на първи и шести полк, които са били на това място, но са премахнати през 1977 г., когато започва строежът на НДК.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.