• 30 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2877
  •  CHF / BGN 2.0006
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Добруджанци блокираха пътя Българево - Калиакра

Добруджанци блокираха пътя Българево - Калиакра

/КРОСС/ Министър Димов: Беше заложена бомба със закъснител и тя избухна

Жители на община Каварна блокираха пътя Българево - Калиакра в знак на протест срещу забраната за земеделие и строителство в Крайморска Добруджа, предаде Радио „Фокус"-Варна.

Протестиращите раздават български знамена, издигнали са плакати, които гласят „Да на екологията, не на рекета и отнетите права", „Натура за вас, мизерия за нас", „Отменете смъртната присъда на Крайморска Добруджа". Протестът протича мирно.

Засилено е полицейското присъствие е района.

Жители на общините Балчик и Шабла също са се включили в протеста.

В подкрепа на протестиращите присъства и кметът на Каварна Нина Ставрева. "Държавата незабавно трябва да вземе разумно решение по отношение на стартиране на нова процедура за защитена зона „Калиакра“, коментира Ставрева. По думите й втори ден напрежението ескалира и хората наистина приемат, че им се отнема хлябът. 

„Несправедливо е. Това е заради грешка, допусната от чиновници в Министерството на околната среда и водите, които сега нямат смелост да признаят тази грешка. Ние настояваме за нова процедура“, допълни Нина Ставрева. Тя обясни, че вчера Община Каварна е получила уведомление от Гражданска инициатива „Да спасим Крайморска Добруджа“ за организирането на днешния протест, а днес се очаква уведомление за предстоящите действия утре.

Според Ставрева хората са категорични и ще защитават интересите си на собственици докрай. Тя коментира, че те са били поставени пред свършен факт и всички разговори, планувани вчера е трябвало да се случат преди много време, още преди обособяването на защитените зони, регламентирани в момента.
„Затова искаме да стартираме отново процедурата. Да, това се дълъг и труден процес, но ще имаме конкретно и ясно очертание на тези зони“, допълни Нина Ставрева. Другият порблем, който кметът на Каварна открои е, че няма ясни компенсаторни мерки. 

Протестът се провежда мирно. Той продължава и в момента.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов заяви в ефира на нова, че този случай се корени още в 2007 година. По думите му в защитената зона „Комплекс Калиакра“ през 2006-2007 г. е била заложена бомба със закъснител от правителството на Тройната коалиция. Министър Димов поясни, че тогава правителството на Тройната коалиция е заложила на зелени организации да направят картирането на земите, които ще попаднат в „Натура“. „

Обикновено другите страни членки са възлагали на реномирани научни организации това нещо“, каза министър Нено Димов. Той поясни, че районът е очертан от екоорганизациите по възложение на правителството и е приет с решение на Министерски съвет през 2007 г. и е даден на ЕК като очертан район тогава.

„Още на следващата година по сигнал на зелените, ЕК завежда две дела - през юни 2008 г. и през късната есен на 2008 г. по неспазване на района като „Натура““, обясни министърът. Той коментира, че последната част на тази бомба със закъснител е март месец тази година. „Служебното правителство, отново на БСП, поема ангажимента да издаде тази заповед като спешна мярка, за да не преминем към ефективни санкции. Когато аз поех поста и отидох в Брюксел, това обещание не беше изпълнено. Аз рискувах и трябваше да избирам между две – да прехвърля върху цялото общество стотици милиони санкции и дейности, които трябва да бъдат предприети в района или да издам заповед и да започна да се опитвам да минимизирам щети“, допълни министърът. Димов поясни, че той е трябвало да се намеси след като бомбата е била гръмнала. Министър Нено Димов уточни, че заповедта, която е издадена не третира по никакъв начин акваторията на Черно море и няма забрани за рибарството.

„Самата заповед обхваща района, в който има понтосарматски степи. Това е един малък район, но е факт и аз не мога да не се солидаризирам с притесненията и ясното чувство за несправедливост на хората, които протестират в момента“, допълни министърът и посочи, че не е забранена изцяло земеделска дейност, а само на територията, където има подобни степи.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.