• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Над 500 дка дървесина са изпепелени в Рила

Над 500 дка дървесина са изпепелени в Рила

/КРОСС/ Над 1 млн. лева са до момента щетите от големия горски пожар в Рила. Там досега са изпепелени близо 500 декара дървесина - на декар гора струва средно 2500 лева - пари за гасене, залесяване и загуба на дървесина. Само полетите на хеликоптера Ми-17, който се включи в гасенето, струват около 3000 лева на час, пише „Монитор“.

От Изпълнителната агенция по горите обясниха, че е още рано да се пресметнат окончателните щети от огнената стихия, тъй като пожарът все още не е загасен окончателно. Засега версията е, че пламъците са тръгнали от огън на бракониери или немарливи туристи. Разследването ще уточни точните виновници за тежкия инцидент.

Бедствието в Национален парк Рила върлува от неделя сутринта, а гасенето му продължава без прекъсване. Стихията е над село Долно Осеново.  Военните също се включиха в потушаването на огнената стихия, която  унищожи ценни видове от природното богатство в защитената територия.

Пожарът пламна в неделя сутринта в гората над симитлийското село и бързо се разрасна. Горят няколкостотин декара горски масиви и храсти. До мястото на огнената стихия няма път, което прави невъзможно потушаването с пожарни автомобили. Гасенето се извършва на ръка.

Засегнати са над 450 дка край хижа "Чакалица". Местността Предел е сборният пункт на хората, които вчера сутринта тръгнаха да се борят с бедствието, ще се разчита и на хеликоптера, който се включи в помощ на пожарникарите.

Голям пожар втори ден гори и в Стара планина над Чипровци - между върховете Дража глава и Голема чука. Фронтът е близо 5 километра и обхваща границата със Сърбия. Горят предимно високи храсти и сухи треви, но има опасност да обхване гората.

Местността е силно пресечена, районът е труднодостъпен. В българската част на границата са пожарникари, включили са се и от горското стопанство в района, а местната власт търси доброволци. Пожарникари с техника гасят и от сръбска територия. И в Пирот се организират хора с джипове, които да помагат на огнеборците. Наблизо няма населени места, които да са застрашени от пламъците.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

СЕЛКОР ....дървесината се измерва в кубични метри не в декари.

29.10.2019 13:25:29

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.