• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 30°C

Управлявате бюджета, както правите и пътища – на парче и не съвсем качествено

Управлявате бюджета, както правите и пътища – на парче и не съвсем качествено

/КРОСС/ Управлявате бюджета така, както правите и пътища - на парче и не съвсем качествено, заяви бившият икономически министър и настоящ депутат от БСП Драгомир Стойнев в парламентарна декларация от името на своята група.

Игра на числа - това са успехите на правителството в отчетите за изпълнение на бюджета за първото тримесечие, каза Стойнев. Жертвите на тези игри обаче са хиляди български граждани, а резултатът е бедност, надвиснала над настоящето и бъдещето им, подчерта той.

Събраните приходи от корпоративни данъци за първото тримесечие на 2015 г. са 20 милиона по-малко от същия период на 2014 г., анализира Драгомир Стойнев. Според него фирмите работят в по-лоши условия, а това се допълва и от факта, че през първото тримесечие на 2015 г. фирмите са инвестирали 550 млн. лв. по-малко за обновление на своето производство, сравнение със същия период на 2014 година. През януари - март 2015 г. разходите за придобиване на дълготрайни материални активи са приблизително 3,050 млрд. лв., а за първото на 2014 г. - 3,6 млрд. лв., подчерта депутатът от опозицията. През цялата 2014 г. тези ключови за растежа разходи са се увеличи, като през последното тримесечие са 5 млрд. и 350 млн. лева. Според НСИ очакванията на бизнеса - частен и държавен, са 30% по-малко инвестиции спрямо предходната година, а инвестициите в частния сектор, отново според НСИ, ще се свият с почти 40%.

„Данните са показателни - застой, затваряне на предприятия, загуба на работа, липса на доходи, увеличаване на бедността. Това е проекцията на вашите числа върху истинския живот", каза Стойнев и добави, че цифрите не са в полза на увереността, че управлението върви в добра посока.

Събраните приходите от данъци от физически лица през първите три месеца на 2015 г. са с 1 млн. лв. по-малко сравнение със същия период на миналата година. За една година с 500 хиляди са се увеличи трудещите се, които работят за доход около минималната заплата, продължи с данните бившият икономически министър. Според него данните на НСИ сочат, че българите са започнали годината с песимизъм. Вътрешното потребление е намаляло с 32 млн. лв. спрямо първите три месеца на 2014 г., подчерта Стойнев.

„Тежката сянка на първото правителство на Борисов тегне и над този кабинет. Управлявате бюджета така, както правите и пътища - на парче и не съвсем качествено. Триковете с бюджета обаче са много по-опасни от триковете с лентичките", коментира той. От 1,2 млрд. лева преизпълнение на приходите, около 500 млн. лв. идват от неданъчни приходи и помощи, събрани държавни и общински такси и от средства от фондовете на ЕС по проекти, стартирали през 2013-2014 година, посочи той.

Преизпълнението на приходите от ДДС с 350 млн. лв. е счетоводен номер, обяви Стойнев. Според него той не се дължи на реформи, на нови политики и значими събития в икономиката, а на по-високия размер на декларирания от фирмите ДДС за внасяне за януари 2015 г., дължим за декември 2014 г. и на засиленото му връщане в края на 2014 г. „По този начин ДДС, подлежащ на връщане през 2015 г., е по-малък. Нетният резултат е, че в новата 2015 г. в бюджета има повече средства по ДДС, за да се отчете преизпълнение за сметка на 2014 година", обясни Стойнев.

Плашихте ни с дефицита, припомни депутатът и добави, че правителството отчита дефицит за 2014 г. в размер на 3,7% от БВП. „Това означа, че трябва да се стартира процедура по свръхдефицит, но такава няма - защо? Защото Евростат ви опровергава и сочи по-малък дефицит - 2,8% от БВП. На кого да вярваме - на Борисов или на Евростат, попита Драгомир Стойнев.

„Спрете да си играете с числата", призова Стойнев и коментира, че БСП изважда истинските числа не за да трупа дивиденти, а за да събуди управляващите. „За да сме обективни трябва да отчетем, че управлението на приходите от акцизи е положителна тенденция, която трябва да опазите до края на годината", завърши с положителна оценка Стойнев.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.