• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Споразумението с "Уестингхаус" ще очертае стъпките на следващото правителство

Споразумението с "Уестингхаус" ще очертае стъпките на следващото правителство

/КРОСС/Споразумението с "Уестингхаус" е първа стъпка от един маратон, който ни предстои, каза в интервю за БНТ министърът на икономиката и енергетиката в оставка Драгомир Стойнев.

Нищо от това споразумение няма да доведе до финансови разходи от страна държавата. Това акционерно споразумение за създаване на едно бъдещо предприятие ще влезе в сила едва когато едно следващо правителство го одобри, така, че да има приемственост. До момента нямаме финансов модел и договор за проектиране, доставка на оборудване и изграждане, подчерта Стойнев.

Той поясни, че в този финансов модел става дума за създаване на бъдеща компания, а споразумението предвижда рамката на стъпките, които ще бъдат извършени от следващото правителство. Ако финансовият модел не покаже добри стойности, които да са благоприятни за българската държава, нищо няма да се случи, категоричен е министърът.

Той няколко пъти заяви, че по този проект няма финансови ангажименти от страна на България.

Това е възможно най-ниската цена за най-модерният реактор в момента, който изгражда "Уестингхаус". За България тове е най-ниската цена, категоричен беше Стойнев. Според него, цената на тока зависи също от финансовия модел.

Той съобщи, че миналата седмица, по време на разговор с Европейската комисия за "Южен поток" България е защитила позицията си.

Сега трябва да представим допълнителна информация относно минали действия. Как правителството на Бойко Борисов е създало проектната компания? Считам, че ние се защитихме. Как правителството на Бойко Борисов е правило търгове, а не по Закона за обществените поръчки? Ние се защитихме. Защото вече е стартирана наказателна процедура. Нови договори не са подписвани по "Южен поток", обясни Драгомир Стойнев.

Чакаме ЕК да си каже мнението и следващото правителство да реши. Решенията за продажби на земи и разговорите за работни места са просто, защото България трябва е готова ако ЕК реши проектът да се реализира, смята Стойнев и не скри, че в Бургас има 65 000 тона тръби

Като скандално определи Драгомир Стойнев решението на Конституционния съд да отмени таксата от 20 % върху възобновяемите енергийни източници. Според него това ще има ефект върху сметките на всички домакинства и върху работата на миньорите.

Това вече е върху съвестта на президента, защото той го атакува. Оттук нататък какво ще се случи трябва да се намеси следващото правителство и то трябва да даде обяснение. Няма как да не се вдигнат цените на крайните потребители. Няма как да избегнем негативния ефект на заетоста при миньорите, категоричен е министърът в оставка.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Станимир

Важно е в договореното до момента да се опише, така ще се избегнат спекулациите, кой как защитава държавния интерес

01.08.2014 17:35:06

Енчо

Този договор и неуредиците по него са останали още от управлението на ГЕРБ, които тактично избягаха от отговорност и оставиха за пореден път другите да им поправят грешките

01.08.2014 17:34:53

Павел

БСП си остава единствената партия която може да овладее кризата в страната и да възстанови икономиката

01.08.2014 17:34:42

Александра

Надявам се Стойнев да изясни положението и да действа на ниво

01.08.2014 17:34:31

Киро

Много е важно тази изключително важна и напрегната за страната ни ситуация да бъде решена по възможно най-добрия начин, вярвам, че БСП ще намерят начин

01.08.2014 17:34:21

гепи мрака

Вместо готова площадка за 20 милиарда лева,се набутваме на американци за 40 милиарда лева и като сложим и неустойката към Русия, просто не ми се мислиq колко ще бъде тока в България

01.08.2014 13:47:30

пълна лудница

„Уестингхаус” помагаше на Никола Тесла във войната му с Томас Едисон. Така ли беше? Нещо да кажете за американската ядрена енергетика, фалшиви безродници, които крещяхте екологично срещу Белене?? Може американска АЕЦ, руска не може! Най- смешното е, че идиотите българи няма да разберат защо сега всичко ще се успокои. Защото руснаците ще получат Южен поток и „Белене” (или неустойки!) , а „Уестингхаус” – седми блок.

01.08.2014 13:44:49

СБОГОМ ГЕРБЕРУГИ

Да се повтаря папагалски, че щели да влизат 5 милиарда, без да се посочат конкретни параметри на сделката, е шантаж. Лъжа. Предателство. Отвратителен е и факта, че новият шеф на БЕХ бил човек на Пашата и съответно ББ.

01.08.2014 13:42:29

куку-руку

Петте милиарда са за сметка на българите, каквито са всички инвестиции на американските колонизатори – ще се плаща с ток и цената на тока от 7 блок ще е 60 пъти по-висока от себестойността от руските блокове в Козлодуй.

01.08.2014 13:40:25

хадес

Уестингхауз, освен, че предлага 1 реактор на книга на цената на 2 руски, никога няма да инвестира и лев в България. Тия 5 милиарда са жива химера. Уестингхауз е продал лиценз на ктайците и 7 блок ще го строят китайци, че по евтино им излизало.

01.08.2014 13:38:33

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.