• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Драгомир Стойнев: Програмата на Четворната коалиция - реформи няма да има

Драгомир Стойнев: Програмата на Четворната коалиция - реформи няма да има

/КРОСС/ „Голямата новина от програмата на Четворната коалиция е една - реформи няма да има. Правителството с реформаторски претенции и със заявка за пълен мандат показа липса на виждане какви дългосрочни цели иска да постигне", заяви народният представител от ПГ „БСП лява България" Драгомир Стойнев от парламентарната трибуна.

Правителството на Орешарски слезе от власт при следния парадокс - то стабилизира икономиката, но не оцеля политически. Кабинетът „Борисов 2" също съществува в парадокс - той се закрепи, но рисковете за икономиката растат", посочи той.

Причината за това е, че нестабилната конструкция на тази власт роди документ, който не чертае визии и се отказва от реформи, за да опази егоистично крехката си стабилност.

„Това е възможно най-слабата управленска програма, предлагана в последните 20 години", коментира Драгомир Стойнев. По неговите думи най-несъстоятелни са предложенията в икономиката и публичните финанси, а това са важни сектори-двигател на социалната реформа, реформите в здравеопазването и в образованието.

Програмата е механична компилация от мерки и действия, направена от чиновници, отбеляза Стойнев. „Спазване на законите" и „хармонизиране с европейски регулации" са 75% от посочените в икономическата област приоритети. Значителна част от предвидените мерки са текущи задачи, които министерствата и административните звена по закон трябва да изпълняват. Над 10% от мерките са „подготовка на анализи" и „писане на нови стратегии", обясни той.

Икономическият растеж не е изведен като приоритет и не са предвидени мерки за неговото насърчаване, липсват най-болезнените теми - за малките и средни предприятия, българските производители и потребители, изтъкна Стойнев.

Той е на мнение, че най-слабата част от програмата е в областта на инвестициите.

„Има 13 „фатални" риска в програмата на Четворната коалиция", предупреди Стойнев. Приоритетът „запазване на публичния дълг в рамките на Маастрихтския критерий - 60% от БВП", при нараснал външен дълг от 19,7 % през 2014 г., с прогноза за 30% в края на 2015 г.- за първи път след въвеждането на Валутния борд българско правителство си поставя такава неамбициозна цел по отношение на дълга.

Липсват приоритети като борбата с контрабандата и ДДС-измамите, престъпленията спрямо българските производители, свързани с нелоялна конкуренция.

Стойнев подчерта, че е плашещ анонсът за нова данъчна реформа без да има дори и намек за целта и насоката на тази реформа. „Какво се крие зад заявката „Ще преструктурираме осем държавни дружества". Най-вероятно поредният опит за приватизация на стратегически държавни активи. И нито дума за подобряване на управлението им", обясни той и припомни, че в мандата на БСП е внесен Закон за управление на държавните предприятия с обвързване на заплащането на органите за управление с финансовото състояние, въвеждане на конкурси за избора на органите за управление, въвеждане на принципите на ОИСР /Организация за икономическо сътрудничество и развитие/ в управлението на държавните предприятия.

Според Стойнев в програмата на управляващите няма мерки срещу обезлюдяването и намаляване на регионалните различия, безработицата и създаването на нови работни места. Средствата за политиките в областта на заетостта, хората с увреждания, социалното включване и социалната закрила нямат увеличение. Той припомни, че се замразяват 14 социални плащания в полза на майките, децата, хората с увреждания, и това ще продължи до далечната 2017 година.

Стойнев е категоричен, че в момент на значителни геополитически промени и на динамични процеси вътре в самия Европейски съюз, програмата на кабинета „Борисов 2" е напълно ампутирана от защита на националния интерес и предполага очеваден дисбаланс във външната политика, особено по отношение на Русия. Стойнев наблегна, че точно вицепремиерът Румяна Бъчварова е признала, че Борисов е спрял три съществени руски проекта - един газопровод, един нефтопровод и един ядрен проект.

„БСП лява България" настоява българското правителство да потвърди позицията на предходното правителство, че страната ни няма да участва с въоръжени сили в конфликта в източна Украйна. „Заедно с това очакваме българското правителство да заяви, че няма да допусне българската територия да се използва като плацдарм за бойни действия срещу Русия. Настояваме за незабавен отговор дали българското правителство е давало съгласие за постоянно разполагане на тежковъоръжение и техника на българска територия", настоя Драгомир Стойнев.

Народният представител от БСП е на мнение, че програмата създава пореден хаос в системата на образованието и ще доведе до ново спадане на качеството на човешкия капитал и на науката в България.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.