• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Драгомир Стойнев: ГЕРБ отказаха да подкрепят българското родно производство

Драгомир Стойнев: ГЕРБ отказаха да подкрепят българското родно производство

/КРОСС/ „За нас е важно българските граждани да ядат българска, качествена храна. Точно тук виждаме развитието на родното производство. Да бъдат защитени българските земеделски производители, които наистина трудно се конкурират с европейските". Това заяви зам.-председателят наПГ на „БСП за България" Драгомир Стойнев пред БТВ по повод отхвърлените от управляващите промени в Закона за храните. Стойнев обясни, че такъв закон съществува в Румъния и Словакия.

„Завършил съм във Франция и знам там как се пази родното производство с конкретни мерки, които не противоречат на европейското законодателство", допълни той.

По неговите думи в тези държави има политика, а при нас отново сме оставили монополите да злоупотребяват с производителите и потребителите.

„Тези закони, особено в Румъния, се гласуват и подкрепят с мнозинство. За мен е неразбираемо защо в България ГЕРБ отказаха да подкрепят закон, чиято основна цел е много хубава", коментира той.

Народният представител обясни, че законопроектът цели българските потребители да консумират качествена храна.

„Всички сме свидетели, че има различно качество за нас и за Европа. Когато отидете и си купите българско сирене, това название да важи само за продукти, произведени от български суровини в България. А сега за съжаление си купувате сирене, произведено от сухо мляко, внесено от Полша", каза още той.

Стойнев обясни, че желанието на левицата е по рафтовете да има квоти за български производители - пресни плодове и зеленчуци минимум 51% от предлаганите асортименти, мляко и млечни продукти - 70%, месо, извън пилешкото - 25%, пилешкото месо - 50%.

„Това е официална агростатистика. Обсъдено е със Съюза „Произведено в България". Българските производители искат да бъдат уважавани и търсени", посочи той.

Според зам.-председателя на левицата в НС потребителите ще могат да избират дали да си купят българска храна или западна, но по този начин ще се стимулират българските производители, които знаят, че големите търговски вериги ще започнат да ги търсят в определени райони. Стойнев подчерта, че промените важат само за големите търговски обекти.

„Тези вериги ще бъдат задължени да предлагат българска продукция, а избор на потребителите е дали ще си я купят. От дебатите в зала стана ясно, че именно заради липсата на интерес към българско производство, ние сме унищожили праскови и кайсии и сме ги внесли от чужбина. Нима техните са по-хубави и качествени?", попита той.

Народният представител е категоричен, че трябва да защитаваме националния ни интерес. „Стига с това чуждопоклонничество", отсече Драгомир Стойнев.

„Какво стана с яйчения прах? Нас ни заливат вредни храни. Всички болести в момента специалистите ги обясняват с лошото качество на храните. Защо тогава не се обединим и не дадем на българския народ това, което той изисква, а не това, което ще ни кажат от Брюксел. Министерството не си мърда пръста, защото трябва да угоди на големите търговски вериги. Това е истината", коментира още той.

Драгомир Стойнев подчерта, че хората търсят родното ни производство.

„Българският производител иска да се възроди и ние трябва да му помогнем. За да има предлагане, трябва да има и пазар", каза още той.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.