• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

БСП: Поредната рокада във властта е симптом за блокаж на управлението

БСП: Поредната рокада във властта е симптом за блокаж на управлението

/КРОСС/ В остър дебат по повод поредната смяна на министри в кабинета влязоха депутатите от опозицията и вицепремиера Томислав Дончев, който бе в парламента, за да защити кандидатурата на Деница Сачева за нов социален министър.

От БСП бяха категорични, че това е поредната рокада във властта, която е показателен симптом за блокаж на управлението. Според зам.-председателя на ПГ на БСП Драгомир Стойнев проблемите в социалната система са отдавна и всички ги знаят, а смяната на министъра само подсказва криза.

Той избори част от нерешението въпроси - разбита система за социално подпомагане, огромни социални неравенства, милион и половина пенсии под прага на бедността и провал на деинституционализацията.

Имаме системен проблем. За три мандата ГЕРБ не проведе нито една успешна реформа. Нещо повече - вие от ГЕРБ разбихте цели системи. Адиминстративната система я напълнихте с партийно-лоялни некадърници, но се провалихте в електронното правителство, обърна се Стойнев към мнозинството.

Той разкритикува и образователната система. Стигнахме дотам, че започнахме да превеждаме и "Под игото". Тук ще изберем иминистър, за когото не е имало турско робство, а османско присъствие. Т.е. вие сте съгласни с подобна характеристика, уважаеми патриоти, подчерта още Стойнев.

Ако този пост не бъде приет, правителството е нормално да падне, каза Стойнев за кандидатурата на Деница Сачева. Той изтъкна, че Бисер Петков е бил едно от диалогичните лица на ГЕРБ - по-диалогичен с хората, отколкото с факторите в система.

Но, според депутата, това е била и неговата системна грешка. Стойнев добави, че  кариерата на Деница Сачева е белязана с някои скандали, свързани с така наречената джендър идеология.

Дали сега в качеството си на социален министър няма да продължи да го прави? Кой ще контролира това след като мнозинството в парламента няма характер и смелост? Джендър идеологията отново се възвръща на политическото поле, предупреди Драгомир Стойнев.

Отговори му вицепремиерът Дончев, според когото социалистите обичали да крещят от трибуната, но не водели смислен дебат.

Георги Гьоков от левицата пък отново поиска оставката на цялото правителство. Той се обърна към Дончев и подчерта, че неговото изказване ще бъде с тих глас. По думите му за оставката на социалния министър винаги има поводи и достатъчно критична маса. Не ме изненадва оставката на министъра на труда и социалната политика, а че цялото правителство не си подава оставка. Икономическата и особено социалната политика на това правителство е катастрофална за държавата", заяви още Гьоков.

БСП няма да подкрепи смяната на министри не заради предлаганата личност, а заради убедеността ни, че най-големия експерт да сложите, при тази политика, която водите, няма бъдеще за българския народ. Ние сме за друг тип истинска социална политика. Няма да подкрепим промяната, защото след всеки изминал ден България потъва, завърши Гьоков.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.