• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 28°C

Драгомир Стойнев: Не сме подписали договор за строителство с Westinghouse

Драгомир Стойнев: Не сме подписали договор за строителство с Westinghouse

/КРОСС/ „Ние само продължихме работата с Westinghouse", заяви бившият министър на енергетиката Драгомир Стойнев в интервю за BTV. 

„Не аз подписвам договора с Westinghouse. С този договор са запознати всички министри, както и министър-председателят, каза вчера той. Не е нормално министър-председателят да не знае за три последователни решения на Министерския съвет. Не сме подписали договор с Westinghouse за строителство. Никакви разходи няма да се правят", коментира още той.

„Нямаме и договори за проектиране, за оборудване, за строителство, абсолютно нищо. Това е само една първа стъпка. Всичко зависи от финансовия модел, а такъв още няма. ", каза Стойнев в коментар на темата за цената на реактора.

Според Румен Овчаров цената на реактора е 5,3 млрд. долара, като в цената не е включено зареждането с ядрено гориво - още 300 милиона, а това е повече от цената за АЕЦ „Белене". Ако БСП не се разграничи от подписването на този договор, поемаме отговорността за следващия голям провал, заяви Овчаров преди дни.

Нямам усещане, че БСП ще се разграничат от мен днес на Националния съвет, каза Стойнев.

Правят се още четири реактора, подобни на Westinghouse. Това е най-новото поколение реактори, не виждам нещо лошо да дойде и в България, посочи Драгомир Стойнев.

По време на изявлението му за проектите в ефира се включи бившият премиер Борисов: „Напомням на Стойнев, че от 2006 г. неговата партия и Станишев са подписали договора за АЕЦ „Белене". За година и два месеца трябваше само да влязат, да възобновят строителството и приключват всякакви арбитражи. Westinghouse идвали при нас. Да, идваха, но ни интересуваше колко ще струва. Те казаха: „Нямаме цена". Питахме къде можем да видим тези реактори. Казаното от Стойнев - че са инвеститори, е лъжа. Те не са инвеститори, а продавачи".

„Факт е, че отново лъжете - както за Белене, така и за АЕЦ „Козлодуй". Кое ви кара да подписвате и да правите смесена компания, когато нямате нито финансова, нито каквато и да е обосновка", допълни Борисов.

„Защо не го пуснете, като посочите откъде ще вземете парите?", попита Борисов в отговор на забележката на Стойнев, че АЕЦ „Белене" е бил загробен от ГЕРБ.

„Защото имахме същата хипотеза като с Westinghouse, тъй като вие бяхте подписали същото между НЕК и руска компания за „Белене", затова спряхме проекта. Защо първо не изяснихте колко струва това, а подписвате акционерни споразумения?", попита Борисов в коментар на въпрос за причината за спирането на проекта.

Има 20 условия, за да влезе споразумението с Westinghouse в сила, отговори Стойнев на твърдението, че това „упражнение" ще струва на България 30 млн. лева.

Не бива да бъдем пасивни по отношение на „Южен поток". Този проект става заложник на един геополитически конфликт, допълни министърът.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Прост Гербер

БОРИСОВ – АКЪЛ МОРЕ, ГЛАВА ШАМАНДУРА.

08.08.2014 13:16:14

червена баба

За съжаление, дотам се докара “десницата” в България, че да я представляват откровени тъпанари и кретени! Това е положението…

08.08.2014 13:13:20

куку-руку

Наглостта и простотията ГЕРБ-ажийска няма граници.

08.08.2014 12:57:17

СБОГОМ ГЕРБЕРУГИ

Боко никога не е служил, не служи и няма да служи на държавата.Той само прислужва и то на чуждите интереси. Спомнете си, когато се оказа, че трябва да засегне американските интереси в енергетиката,нашичкият си подви опашката и си подаде оставката!!! Прислужникът си е прислужник и това си е.

08.08.2014 12:53:42

джо

Докато беше на власт Тиквата направи маса глупости, за които сега държи виновни доскорошните управляващи, просто гениално. Такъв наглец не се е появявал досега.

08.08.2014 12:38:25

локи

Голям енергетик е Боцко. Личи си, че се е учил от хидроинженера Доган. За негово съжаление обаче енергийната политика на неговото правителство се състоеше от дупене на ЕРП-тата и вдигане на цената на тока. Да си задържи акъла за себе си и да забрави за връщане на власт!

08.08.2014 12:20:59

васко

Борисов е от големите душмани на "Южен поток”, заради кето все някога ще бъде съден. Нещата в Украйна вървят към осиране, ако някой гръмне тръбата без газ оставаме именно ние. Южен поток е нужен не след година, а от преди година. Време за губене няма, спиране на доставките ще е пагубно за цялата икономика на държавата.

08.08.2014 12:15:37

Фотев

Много е прав Стойнев за "Южен поток". Изчисленията показват, че "Южен поток" излиза на печалба след шест години от пускането му. След 15 години проектът става суперизгоден за нас, защото ще сме си изплатили заемите. А да не забравяме, че транзитните такси ще се плащат от първия ден на пускането на газопровода.

08.08.2014 12:09:57

Буда

Буда, кое те кара да си мислиш, че можеш да си политик, а още повече - да управляваш държавата?

08.08.2014 11:54:55

Ганьо

Знаем Ганьо, знаем че не искаш "Белене", "Козлодуй", "Южен поток"....нито един важен проект няма да задвижиш. А ние не ти искаме калпавите магистрали, които вече се разпадат!

08.08.2014 11:54:43

Стан

Човек да се опита да направи нещо полезно и важно, накрая отнася хиляди критики. Оставете герберугите да се мъчат с тези проекти, нали всичко знаят и могат?!

08.08.2014 11:54:34

Ред

От мухата направиха слон, типично в роден стил. Стига с тази драма! Като не се хареса, спира се проекта и това е.

08.08.2014 11:54:21

Тиква

Тиквата пак се прави на икономист, енергетик, финансист....специалист по всичко. И как така само с една прочетена книга?

08.08.2014 11:54:07

санчо

Всички знаем кой спря Белене. Преди няколко месеца Рапона не се посвени да обвини БСП, че затворили Белене и местели закупения реактор в Козлодуй. Това окончателно ме убеди, че Боко е напълно ненормален тип и на приказките му не бива да се обръща внимание!

08.08.2014 11:53:27

Анонимен

Разговорите за енергийното състояние на държавата трябва да са между специалисти. Тиквата за какво се обажда, за навиване на маркуч не е ставало дума. Чак съвети дава, идиота проклет!

08.08.2014 11:47:05

Sven

Борисов е психопат, до вечерта може два пъти да си промени мнението. Най-добре е да не му се вярва за нищо, патологичен лъжец е.

08.08.2014 11:44:24

наган

Така обича Боко, да плюе отдалеч по телефончето. Бори си сутрешната скука човека.

08.08.2014 11:41:41

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.