• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Стойнев: Трябва да заместим двата реактора на АЕЦ "Козлодуй", които си отиват

Стойнев: Трябва да заместим двата реактора на АЕЦ "Козлодуй", които си отиват

/КРОСС/ България има нужда от нови ядрени мощности. Трябва да заместим двата реактора на АЕЦ "Козлодуй", които си отиват. Затова е необходимо още отсега да се започнат конкретни действия. Това заяви в сутрешния блок на Нова телевизия министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев по повод изграждането на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" и преговорите с американската компания "Уестингхаус".

"Обвинения чух всякакви. Бях поканен на визита от американското правителство. Само един беше отделен за енергетика, но това стана новината. Имаше конкретни инвестиционни намерения от страна на "Уестингхаус" и в деня преди заминаването ми целият Министерски съвет ми даде мандат за преговори. Обвиненията срещу мен са тежки, но те не почиват на реалността", посочи Стойнев.

Министърът отрече да е нарушил закона. "Отишъл съм там да преговарям. Няма нищо подписано. Ще бъде изготвен доклад от експерти, който ще бъде изпратен към Министерски съвет. Министерски съвет ще реши дали даде мандат на Българския енергиен холдинг за преговори за изграждане на нови ядрени мощности. За това правителство е водеща диверсификацията на енергийни източници, но водеща е и безопасността. Затова трябва да заложим на възможно най-безопасната ядрена технология. А експерти ми казаха, че такава е технологията на "Уестингхаус", обясни министърът.

По думите на Стойнев реакторът на "Уестингхаус" ще излезе на България по-евтино, отколкото на САЩ и Китай. Той отказа да коментира темата "Белене". "В момента има арбитраж, аз съм министър и всяко мое изявление може да бъде използвано от руснаците. Ще защитя националните интереси, искам да спечелим арбитража. Няма американски, няма руски интереси. Винаги съм се борил за българските интереси. От корпоративни интереси не разбирам. Ако някой друг разбира, да обясни", заяви още Драгомир Стойнев. Той каза, че в момента не може да се говори за увеличение на цената на тока.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Какво сте се разбързали ? АЕЦ "Козлодуй" има живот още 30 години! Дори онези - "братушките", на които слугуваме толкова десетилетия да пожелаят да ни прецакат - изход има, ще купуваме горивни касети от Корея! Днес обаче нямаме пари за такива удоволствия - около които се крадат много пари! Затова, моля, намалете туризма и ентусиазма за осигуряване на ток за след 20-30 год. и вършете по-смислени дела!

28.11.2013 13:08:02

Гюро Михайлов

Няма логика да сме едни от най-умните, а да сме най-бедните. Няма логика умни да избират прости да ги управляват- ГЕРБ e най-олигархичното и уродливо "дете" на БКП отгледано от "майчините" ласки на Цветелина Бориславова! Поради тази причина народът доказа, че въпреки всичко не е глупав и им отряза квитанциите! Сега е ред на мащехата за нас, плюс тримата „деца”Роско, Цоко и Боко- при Бай Ставри.

28.11.2013 11:54:52

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.