• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Янаки Стоилов: Ако се намери правителство, което да ревизира сегашните концесии, то ще падне

Янаки Стоилов: Ако се намери правителство, което да ревизира сегашните концесии, то ще падне

/КРОСС/ „В резултат на продължителни практики, които няма да бъдат прекратени с новия закон, става присвояване на природни и обществени богатства и ограбване на българския народ. Трудно може да бъде постигната промяна в тази ситуация. Правителство, което се опита да го направи едва ли ще се задържи дълго, ако не потърси широка парламентарна и обществена подкрепа". Това заяви от парламентарната трибуна народният представител от ПГ на БСП - лява България Янаки Стоилов по време на дебатите за Закона за концесиите.

Депутатът обясни, че предлаганият закон цели да се създадат възможности за концесия за строителство, но не следва логиката на Конституцията на България. „Тя предвижда задължителност на концесиите при обектите, които са изключителна държавна собственост, при упражняване на суверенни права и при държавен монопол. Този законопроект трябваше да се предшества от цялостен анализ на въздействието. Без такъв ще продължи инерцията на досегашните лоши практики, но в рамките на нов закон,, категоричен бе Стоилов. По думите му в изброяването на принципите липсва най-важният - икономически ефективно използване на най-важните обекти на държавната собственост и постигане на максимална полза за повече хора.
Стоилов подчерта, че толкова се разширява предмета на концесиите за услуги, че вече ще бъде възможно прехвърляне на типични публични дейности. „Няма дейност, включително събирането на общински такси, която да не може да се концесионира", коментира народният представител.
Янаки Стоилов каза, че в публично-частното партньорство държавата отново се третира като втора категория собственик. Според него е нормално, когато има договор за публично-частно дружество, партньорите да са равнопоставени в управлението. По думите му разпределянето на печалбата също е измежду важните решения, които трябва да се взимат с участие на партньорите.
Социалистът предупреди, че така уредените публично-частни дружества има опасност да се превърнат в поредния механизъм за ощетяване на държавата. „Частният партньор ще може да участва с незначителен дял в капитала на дружество, в резултат на което ще заплаща символична концесионна такса, но може да получи изцяло управлението и изгодите от него", обясни депутатът. Той предложи във всеки случай, когато се предоставя държавна собственост, да се заплаща концесионна такса, така както е при концесиите за ползване.
Стоилов посочи, че има проблем и при определяне на сроковете - на практика се допускат безсрочни концесии.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.