• 17 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8000
  •  GBP / BGN 2.2782
  •  CHF / BGN 1.9913
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Сваленият Су-24 скара БСП и ДПС

Сваленият Су-24 скара БСП и ДПС

/КРОСС/Лидерът на ДПС Лютви Местан защити от парламентарната трибуна позицията на Турция за сваления руски самолет. В знак на протест, "заради чутия едностранен подход на събитията, които се развиват на турско-сирийската граница", по думите на Янаки Стоилов, депутатите от БСП излязоха от пленарната зала.

"Безспорен факт е, че през последния месец руската военна авиация нарушава въздушно пространство на Турция многократно. Има информация, че това се е случило въпреки многократните официални предупреждения, отправени към руския посланик в Анкара и към военни аташета", заяви Местан.

Той подчерта, че всичко това е потвърдено и в официалната позиция на НАТО, изразена на извънредната среща на посланиците на страните-членки, с което "още веднъж се признава правото на всяка държава да защити своя суверенитет".

Местан каза още, че ДПС подкрепя призива на НАТО за деескалация на отношенията между Русия и Турция и за връщане към политическия диалог. Той подчерта, че "и в рамките на НАТО преминаването дори на съюзнически военни сили и въоръжения става при изрично съгласие на съответната страна-член".

Местан разкритикува Русия, като заяви, че участието във военни действия срещу "Ислямска държава" не може да има за съпътстваща цел защитата на режима на Башар Асад.

Янаки Стоилов от БСП заяви, че "не трябва бъдем адвокати само на едната страна", като по този начин нападна ДПС.

Той беше категоричен, че страната ни трябва да има единна позиция за случилото се.

"Това, което стана вчера, изисква една много ясна международна реакция. Тя трябва да включи и ЕС, и НАТО, но да излезе от тези сравнително затворени граници. Очакваме да бъде проведено независимо международно разследване за това какви са точно обстоятелствата за свалянето на руския самолет", каза Стоилов.

Ние категорично отстояваме принципа на териториалната цялост и ненарушимост на границите, както в Европа, така и в останалите региони. Онова, което стана вчера, изисква една много ясна международна реакция. Тя трябва да включи и ЕС, и НАТО, но да излезе от тези сравнително затворени граници, допълни Стоилов.

По думите му, трябва категорично да се установи дали и как са нарушени държавните граници на съседната ни държава и как е било използвано въздушното пространство в региона.

„Никоя държава не може да претендира за контрол на територии, които надхвърлят нейните собствени граници. Ясно е, че в Сирия от много време се води въоръжена гражданска война. В нея се сражават правителствените части и има въоръжена опозиция. Да се слагат някакви допълнителни прилагателни е заблуждаващо", обясни още Янаки Стоилов. Според него територията на Сирия вече се превръща и в терен за водене на международни военни действия.

„Този конфликт, от национален, започва да придобива все повече глобално измерение. В него се разпростират части на ИД и тези действия далеч не се ограничават само на територията на Сирия. В този конфликт със военни средства се намеси и Руската федерация. Бяхме свидетели на трагични терористични актове в Париж. В света се поставя въпросът дали ще се формира световна антитерористична коалиция, която да включва държави от ЕС, САЩ, Русия и други значителни международни фактори", коментира още Янаки Стоилов.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Кирил

Вчера лъсна истинската същност на ДПС - турска , националистична и ИСЛЯМИСТКА групировка , която се е прикрила като партия в обществения живот на България!Всички видяха , но някои по-бавно загряващи като Борисов , Цветанов и ГЕРБ им трябва известно време за да достигне истината до малкото им мозъчни клетки !Време е за коренен поврат в отношението към ДПС!Вън от обществения живот на българските ислямисти !ВЪН маскари!

26.11.2015 07:51:08

Тиквенски неволи

Бойко Методиев Борисов сега се чуди на кой да се завърти, как да се сниши, как да се врътне, че да не сгази окончателно лука на „руското ресто“, което и без това го е налазило.Пръв приятел с Ердоган, Борисов първо щеше да сваля руски самолети, и ту ги „пускаше“, ту не ги „пускаше“, после се пъчеше как не позволил да ги свалят, благодареше на Ердоган как ни пази „границите“ и изобщо овъртолен в родния БОСТАН, сега остава да се изрепчи на Местан, заради декларацията на ДПС, ама нЕма как да стане тая работа, щото Бостан, Ердоган, Доган го държат за … изберете сами – топките, или шлифера.

25.11.2015 18:36:57

Анонимен

Позицията на ДПС за сваления руски самолет над Сирия е позорна. Също толкова позорна, колкото и словесните полюции на президента Плевнелиев срещу Русия. Позорно е и отсъствието на българското правителство, което е на екскурзия в Китай, докато войната чука по границите ни.

25.11.2015 16:56:20

Анонимен

Тоз Пидерместан и Пидердоган са от едно вонящо место, какво се чудим.

25.11.2015 16:38:23

Анонимен

Руският народ няма да прости на Турция, Путин има пълната им подкрепа и доверие, и няма да изневери на своя народ. Затова Русия е Велика, а ние сме готови за няколко долара да продадем и майките си. Затова е пълно по форумите с платени безпринципни нещастни, които ликуват в подкрепа на радикалния ислям и утре първи ще вият "Аллах акбар" пред своите господари и ще сложат без да се замислят чалмите

25.11.2015 16:21:17

Анонимен

Незабавна забрана за неконституционната, антибългарска и вече профашистка турска партия ДПС!

25.11.2015 15:06:32

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.