• 18 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8258
  •  GBP / BGN 2.3126
  •  CHF / BGN 2.0456
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 31°C

Том Стопард превърна албум на Пинк Флойд в спектакъл

Том Стопард превърна албум на Пинк Флойд в спектакъл

/КРОСС/Членовете на прочутата британска рок група смятат, че пиесата на известния драматург е най-добрият начин да почетат годишнината от излизането на албума „Обратната страна на Луната".

Юбилеят на легендарният албум Dark Side of The Moon на Пинк Флойд (навършват се 40 години от излизането му) беше отбелязан не само от музиканти, критици и историци на поп културата. Известният драматург сър Том Стопард написа по мотиви от него пиесата Dark Side, която беше превърната в радиоспектакъл от BBC Radio 2 (режисьор и продуцент Джеймс Робинсън), а сега излиза и на CD за широка публика. Продажбите започват в началото на ноември.

Освен диска със записания спектакъл, изданието включва и книга с текста на пиесата и факсимилно възпроизведени работни страници с бележки на Стопард, режисьорски коментари на Джеймс Робинсън и илюстрации на известния дизайнер Обри Пауъл. Към него има и CD-ROM с текстовете на песните от албума на Пинк Флойд на немски, френски, испански, италиански, холандски, португалски, японски, китайски и руски език.

Сър Том Стопард е от тези британски писатели, които не само че не изключват рок енд ролът от световната култура, а напротив: една от неговите пиеси носи названието Рок енд Рол - в нея събитията от „Пражката пролет" от 1968 г. са преплетени с детайли от биографията на Сид Барет, един от основателите на Пинк Флойд, и с творчеството на чешката ъндърграунд група Plastic People Of The Universe. И в други произведения на Стопард има препратки към реалиите на рока. Затова никак не е изненадващо, че известният драматург и киносценарист внесе своята лепта в отпразнуването на юбилея на „Обратната страна на Луната".

В пиесата си Darkside, Стопард разказва историята на студентка от факултета по философия на име Емили. Нейните „мислени експерименти" довеждат до появата на няколко персонажа, с които тя влиза в дискусия. Сред участниците в постановката са известните актьори Бил Найи, Руфъс Сюъл, Адриан Скарбъроу и други.

В спектакъла, разбира се, звучат и композиции от албума на Пинк Флойд. За премиерата на радиоспектакъла, която се състоя през август т.г., британската анимационна компания Aardman Animation създаде телевизионен трейлър, заснет върху основата на психоделичните образи на художника Сторм Торгесон, оформил корицата на плочата Dark Side Of The Moon.

Пиесата на Стопард беше добра приета и одобрена още на предварителния етап от членовете на британската група - Дейвид Гилмор и Ник Мейсън; Гилмор дори заяви, че смята спектакъла за най-добрият възможен начин да се отбележи юбилея на плочата, пише "Факел".

#t=35

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.