• 21 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Менда Стоянова: МВР и МО ще получат сериозни суми, но трябва реформа

Менда Стоянова: МВР и МО ще получат сериозни суми, но трябва реформа

/КРОСС/МВР и МО ще получат сериозни суми, като част от тях ще бъдат използвани за закупуване на нова военна техника или ремонт, каза в сутрешния блок на БНТ депутатът от ГЕРБ и председател на бюджетната комисия Менда Стоянова. Тя обаче подчерта, че реформата в МВР трябва да бъде структурна и бюджетът да бъде насочен към оперативната дейност, към стимулиране на хората, работещи на терен.

Години наред имаме само увеличение на бюджета на МВР, а като граждани не сме доволни от услугата, допълни Стоянова. 

По думите й, трябвало да се дадат пари, за да се тушира напрежението, натрупано през годините.

Стоянова каза, че и в Закона за бюджета на НЗОК се правят промени, които касаят начина, по който ще се разпределят парите. Те ще са със 129 милиона повече от миналата година. До сега е имало лимити на болниците, а сега такива няма да има, обясни тя. Според нея би трябвало Лекарският съюз и болниците да са доволни, защото на едно по-ниско децентрализирано ниво ще се извършват преразпределенията. Тя смята, че Лекарският съюз е недоволен, защото се страхува, че някои от болниците няма да бъдат финансирани през НЗОК в пълния си обем. Най-големи увеличения в бюджетите ще има в сектор Сигурност където отиват над 350 милиона, за образование - над 150 милиона, за социалната сфера също ще има сериозно увеличение на бюджета.

Намаляването на дефицита ще стане с ръст на икономиката. През тази година има спад на безработицата и това говори, че бизнесът се развива, а икономиката превърта и тръгва нагоре, обясни тя. Бюджет 2016 дава доста предпоставки за намаляване на дефицита. Има увеличения за няколко сфери, които бяха критично недофинансирани досега. Говоря за сектор "Сигурност", за отбраната, за здравеопазването, за социалната сфера, за образованието, коментира председател на бюджетната комисия Менда Стоянова.

По повод вчерашното обсъждане на Бюджет 2016 в комисията тя заяви:

Вчера в комисията обсъждахме над 6 часа всяко едно предложение, което беше направено и то доста обстойно. На заседанието присъстваха националния омбудсман, синдикати, неправителствени организации и всички изказаха своите мнения по въпроса - затова не смятам че вчерашното обсъждане беше някакъв вид маскарад. 

Не бих казала, че вчера е имало някакъв скандал при обсъждането на бюджета за 2016 година в парламентарната бюджетна комисия. Според мен депутатите от БСП-Лява България и „Атака" просто си търсеха повод, за да си тръгнат от заседанието. Факт е, че становищата по Бюджет 2016 бяха раздадени още преди 3 седмици и нови предложения не е имало, така че колегите, допълни Менда Стоянова. 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Скандалът е безспорен.

01.12.2015 18:28:29

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.