• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Бъсеску: Военното присъствие на НАТО в Румъния категорично ще се увеличи

Бъсеску: Военното присъствие на НАТО в Румъния категорично ще се увеличи

/КРОСС/ НАТО категорично ще увеличи военното си присъствие в Румъния. Предстои препозициониране на силите, заяви днес румънският президент Траян Бъсеску, цитиран от Agerpres.

„Русия вече не е смятана за наш партньор - защото Русия беше смятана и имаше статут на партньор на НАТО, на партньор на ЕС. Отсега нататък Руската федерация ще бъде смятана за заплаха за демократичните държави", заяви държавният глава в емисия на телевизия B1.

„С промяната на отношението към Русия, за Румъния действителността става друга - Румъния ще остане задълго гранична страна на НАТО и ЕС. Една гранична страна между ЕС и НАТО от една страна и Руската федерация от друга трябва да бъде изключително силна. И американците, и големите европейски сили разбраха това", добави президентът.

„Големият риск е ако тази страна е корумпирана, т.е. страна, в която нямаш доверие. От фундаментално значение е институциите в румънската държава да покажат, че не могат да бъдат корумпирани от никого", подчерта Бъсеску.

Междувременно румънският външен министър Титус Корлъцян, който е на посещение в САЩ, е поискал активна подкрепа от американския Сенат за увеличаване на американското и натовското присъствие в Румъния.
Корлъцян е имал срещи със сенаторите Джон Макейн и Дан Коутс, с които е обсъдил „обезпокояващите събития в Украйна, включително от гледна точка на ефекта им върху стабилността и сигурността в Черноморския регион".

„По време на срещите румънският външен министър подчерта безпокойството на нашата страна спрямо развитието на събитията в Украйна, които имат негативно влияние върху регионалната и евроатлантическата сигурност, като поиска активната подкрепа на Сената на САЩ за увеличаване на американското и натовското присъствие в нашата страна, включително чрез засилване на двустранното сътрудничество, предвидено в стратегическото партньорство", се посочва в съобщението на румънското външно министерство.

Корлъцян е подчертал „важността на засиленото внимание от страна на САЩ в района на Черно море и в дългосрочен план, за да бъдат обезкуражени всякакви други инициативи за дестабилизация".

Румънския външен министър е отбелязал и значението на „солидарността на евроатлантическата общност в осъждането на очевидните нарушения на международното право от страна на Руската федерация и прилагането на мерки за твърд и ефективен отговор с цел намаляване на напрежението в района".

Той подчертава важността на политическата и икономическа помощ за Украйна и за останалите източни партньори, особено Молдова, с цел осъществяване на европейските им стремежи.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.