• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Македония няма да отваря бежански лагери, заяви президентът Гьорге Иванов

Македония няма да отваря бежански лагери, заяви президентът Гьорге Иванов

/КРОСС/ Македония няма да отвори бежански лагери на територията си. Това заяви президентът на страната Гьорге Иванов, цитиран от Дневник", по време на посещението на председателя на Европейския съвет Доналд Туск в Скопие.

По време на срещата двамата лидери са обсъдили капацитета на страната да управлява имигрантския поток, необходимата помощ и координацията на мерките, които ще предприемат ЕС и Западните Балкани след срещата на върха с Турция в понеделник.

Хиляди имигранти чакат да преминат междувременно на македонско-гръцката граница, след като Скопие започна да пропуска минимален брой хора и да ги филтрира по националност. Западната ни съседка аргументира решението си с възможността да допуска на територията си толкова хора, колкото държавите от ЕС допускат на ден (Австрия ограничи броя на влизащите до 3200 дневно, а молбите за убежище - до 80).

След като южната македонска граница беше неколкократно затваряна, в момента властите продължават да пропускат ограничен брой хора с полицейски ескорт.

Вътрешният министър на страната Оливер Спасовски беше категоричен, че страната няма капацитет да се справи с голям брой бежанци, а границата ще отвори само ако останалите държави по Балканския маршрут направят същото.

Капацитетът ни позволява преминаването на само 500 бежанци на ден през територията ни. Но всичко зависи от решението на старните в ЕС, техните възможности и подкрепата, която ще предоставят на страните на транзит", заяви Спасовски.

След като приключи срещата си с Иванов, Туск се отправи към другите точки от обиколката си на Балканския маршрут на имигрантите Атина и Анкара.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.