• 03 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Медийният закон на ДПС мина и на второ четене

Медийният закон на ДПС мина и на второ четене

/КРОСС/ Депутатите гласуваха окончателно предложените от ДПС промени в Закона за задължителното депозиране на печатни и други издания, целящи изсветляване на медийната среда в страната, съобщава БГНЕС.

Вносители на промените са депутатите Делян Пеевски, Йордан Цонев, Хамид Хамид и Велислава Кръстева, а те предвиждат въвеждане на задължително разкриване на информация от доставчиците на медийни услуги за техния действителен собственик, както и за начините им на финансиране. Вносителите се надяват с тези мерки да доведат до прозрачност на медийния пазар, както до информираност на обществото относно редакционната политика на медиите.

Законопроектът предвижда още задължително разкриване на информация, идентифицираща лицата, разпространяващи или продаващи печатни зидания и на броя на използваните от тях крайни точки на продажба.

Министерство на културата ще има задължението да упражнява контрол и да налага санкции за неизпълнение на закона, по отношение на декларирането на собствеността.

Промените в закона бяха остро разкритикувани от „БСП за България“.

„За първи път пиар акция се прави през законодателството“, смята народният представител Антон Кутев.

Според него приемането на подобно законодателство по-скоро цели „да изсветли един собственик на медии, който иска да докаже, че той не е монополист“.

„Всеки нормален прочит на тази работа показва, че той не е монополист и това е ясно. Не виждам защо този медиен трик трябва да минава през законодателство“, аргументира се Кутев.

 „Законопроектът не е пиар акция на едно лице, а е пиар акция на България и на медийната среда в страната. Не може да се правят класации, които категорично не отговарят на свободата на словото в България“, заяви един от вносителите на промените - депутатът от ДПС Йордан Цонев.

Той визира доклада на неправителствената организация „Репортери без граници“, който отрежда едно от ниските места на страната по медийна свобода.

„Мястото, което е дадено на страната ни, аз твърдя, че не отговаря. Но не само аз, а и много журналисти и редактори го потвърдиха“, смята Йордан Цонев.

Той благодари на всички депутати, които подкрепят промените в закона и ги увери, че той е крачка към изсветляването на медийната среда в страната.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.