• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Запознайте се с човека, посетил всички страни в света

Запознайте се с човека, посетил всички страни в света

/КРОСС/"Да не пътувам би било обида за моя интелект", споделя 40-годишният норвежец Гунар Гарфорс, който държи рекорда за най-младия човек, обиколил света като хоби. Постиженията му включват още Рекорд на Гинес за посещение на пет континента за един ден, посещение на 19 страни за един ден и посещение всички провинции в Норвегия за един ден. И всичко това Гарфорс успява да направи, без да напуска работата си в Norwegian Broadcasting Corporation.

Приключението да посети всичките 198 страни в света той завършва през май 2013. Описва впечатленията си в книгата - 198: How I Ran Out Of Countries, която излиза на норвежки преди година, а от дни е на пазара и на английски.

Гунар Гарфорс разказа за приключениията, предизвикателствата и уроците в интервю за Economy.bg.

Гунар признава, че идеята му е хрумнала от любопитство и е бил вдъхновен от родителите си. 

Много съм любопитен. Обичам да проучвам и опознавам различни култури. Осъзнах, че обичам да пътувам и да опознавам нови култури.

За първи път бях в доста по-различни страни. Беше удивително, с прекрасни гледки и хора. Реших, че искам да обиколя всички страни в света. 

Майка ми винаги ме е подкрепяла. Казваше ми: „Трябва да откриеш сам за себе си отговорите. Не слушай другите". 

Гунар не е напускал работа, докато пътува.

В Норвегия имаме между 5 и 7 седмици отпуска, включително почивните дни по Коледа и Великден. В продължение на 10 години прекарвах почти всяка отпуска и уикендите в пътуване, казва той. 

Колко е похарчил не знае и не иска да знае. Със сигурност е много. Почти всичко, което е припечелил. Харчех пари за самолетни билети и за преживявания, казва пътешественикът. 

В някои страни е бил за месец, в други - за седмици, а в трети - само за няколко дни. В много малко страни е бил за по ден. 

Пътуванията му дават и своите уроци.
Осъзнах, че ние в Европа и Северна Америка, в индустриализирания свят живеем в нещо като „балон". Мислим, че сме в центъра на Вселената и че светът се върти около нас. Пътувайки извън този „балон", разбрах, че светът всъщност е много по-различен. Осъзнах, че хората са едни и същи навсякъде, независимо от религията и цвета на кожата си, независимо от професиите си. Човекът е човек, където и да отидеш. Повечето хора са любезни и отзивчиви. С готовност споделят опит, но също са любопитни по отношение на теб, разказва Гунар.

Научаваш много за себе си. Мирогледът ти се разширява. Мисля, че съм по-добър в изслушването на другите. Важни са преживяванията и споделянето. А преживяване може да бъде също да споделиш храната си с някого. Или разходка на плажа или в планината. Не е задължително даже да пътуваш. Може да са малки неща, казва още той. 

Разбира се, той осъзнава и минусите от честите пътувания - "виждаш по-рядко семейството и приятелите си". 

Околосветските му обиколки дават и урок на другите.

Само шест страни нямат летище, но има друг вид транспорт. По-често проблемът беше свързан с получаването на виза. В някои страни в Африка, като Ангола, Еритрея, Сао Томе и Принсипи, е доста трудно да получиш виза. До известна степен е трудно и в Саудитска Арабия. В Афганистан също, но винаги можеш да получиш туристическа виза за страната от някоя от съседните й държави. В някои от Тихоокеанските островни държави също може да е трудно заради метеорологичните условия, но аз имах късмет, разказва той.

Никога не ме е привличал т.нар. „военен туризъм". Не съм бил във военни зони. Разбира се, че съм бил в страни, където са се водили военни конфликти, но не съм ходил на фронта. В Сирия бях преди да започне войната. Винаги можеш да намериш поне една зона, където не се водят военни действия и където е много по-спокойно. Освен това можеш да използваш местен гид, за да се чувстваш по-спокоен. Те знаят къде е опасно да се ходи и къде - не, споделя още Гунар. 

Докато пътува из Лесото, Гунар Гарфорс получава предложение за брак. Майка на две дъщери му предлага да вземе едната за жена. "Каза ми, че ще живеем в нещо като колиба и че мога да стана кмет на селото. Отказах предложението", спомня си той. 

В другия случай "не ми беше предложено, а ми беше казано, че ще се оженя", продължава с историите си Гунар. 

В България е бил вече няколко пъти. За първи път идва в София преди около 5 години за уикенд с приятели. "Изкарахме си чудесно. Храната беше хубава, бирата също. Имате и хубаво вино", казва младежът, обиколил света.

България е включена и в неговия рекорд.

С приятели решихме да поставим световен рекорд, като посетим възможно най-много страни в един ден. Рекордът тогава беше 17 страни. Първият път го изравнихме. България беше 17-тата страна, която посетихме. Но тъй като не обичам да деля рекорди, реших да пробваме отново. Тогава пак посетихме България. Хареса ми храната, а и хората са много приятелски настроени и гостоприемни. Попаднахме в някакъв бар в София. Май имаше частно парти, но ние не знаехме. Когато разбраха, че сме норвежци, те ни пуснаха норвежка музика. Платиха ни сметката. Настояха да останем цялата вечер. Беше им интересно да си говорят с нас, разказва Гунар. 

Той има четири световни рекорда, но не всички са официални. Само един е рекорд на Гинес. Той е за това, че е посетил 5 континента за един ден заедно с негов приятел от Великобритания през 2012. Тръгнали от Азия, през Африка, Европа и Северна Америка и завършили в Южна Америка. Успяхват да го направим за един ден благодарение на разликите в часовите зони.

Гунар е и най-младият човек, посетил всяка страна в света като хоби.

Друг рекорд е посещението на 19 страни, включително България, за 24 часа.

Четвъртият рекорд, който поставя с брат си, е обиколка на всички 19 провинции в Норвегия за 24 часа.

Никога няма да спра да пътувам. Да, бил съм във всички страни, но има много места, които не съм посетил. Невъзможно е да видиш всичко. Ще ми е интересно да се върна отново на някои места, защото така можеш да видиш какво се е променило, казва пътешественикът, който планира вече новото си пътуване - една или две седмици в Монголия, яздейки коне. Или пък обиколка на Исландия с кола.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.