• 05 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 21°C

Малайзия върна 4120 т пластмасови отпадъци от 13 богати страни

Малайзия върна 4120 т пластмасови отпадъци от 13 богати страни

/КРОСС/ Малайзия твърди, че е върнала 4120 тона пластмасов отпадък в 13 богати страни, заявявайки, че тя няма да бъде „депото за боклука на света".

"През последното тримесечие на 2019 г. 43 контейнера бяха върнати във Франция, 42 във Великобритания, 17 в САЩ и 11 в Канада", туитна в понеделник Йео Бий Ин, министър на околната среда на страната. "Правителството ще продължи да се бори с трансграничното замърсяване", каза тя.

Върнати са общо 150 контейнера. Другите страни са: Испания, Хонконг, Япония, Сингапур, Португалия, Китай, Бангладеш, Шри Ланка и Литва.

На пресконференция вчера Йео добави, че в момента в малайзийските пристанища има още 100 контейнера, които чакат да бъдат върнати обратно, предаде Асошиейтед прес (АП).

Шестдесет от тях ще бъдат върнати в САЩ в очакване на преговори с официални лица, както и 15 в Канада, 14 в Япония и девет във Великобритания.

Този ход има за цел да противодейства на практиката за контрабанда на боклук в Малайзия, където отпадъците се отвеждат в незаконни съоръжения за рециклиране на пластмаса. Тези съоръжения отделят силно токсични изпарения и причиняват респираторни заболявания и проблеми със замърсяването на водата, напомня АП.

Двеста такива подобни съоръжения в Малайзия бяха затворени в края на миналата година, каза Йео.

Страната също така стартира съвместна работна група за справяне с въпроса с нелегалния внос на отпадъци през април 2019 г., предаде CNN.

"Ако искат да ни превърнат в депото за боклук на света, бъркат", каза Йео пред репортери в понеделник в пристанище в северната провинция Пенанг. "Нашата позиция е много твърда. Ние просто искаме да изпратим обратно [отпадъците] и просто искаме да изпратим послание, че Малайзия не е сметището на света", добавя тя.

Въпросът далеч не обхваща само Малайзия, коментира "Бизнесинсайдър". Заможните западни страни отдавна доставят боклук в Азия, по-специално в Китай и Филипините, тъй като в тези страни липсват строги екологични разпоредби.

Трудно е да се проследи как точно работи глобалната търговия с отпадъци, но като цяло западните компании са готови да платят за изхвърляне на боклука, а фирмите от по-бедните държави приемат договорите.

Йео заяви, че разходите за репатриране на боклука ще бъдат покрити изцяло от страните на произход и корабните компании.

През май 2019 г. тя призова западните държави да се справят с въпроса с незаконния износ на боклук след разследване на Грийнпийс, което установи, че Малайзия е "пренаселена" и "не може да приема отпадъците по начин, който е устойчив".

"Призоваваме развитите страни да преразгледат тяхното управление на пластмасовите отпадъци и да спрат да превозват боклука си до развиващите се страни", каза Йео тогава.

Същия месец над 180 държави подписаха изменение, което добави контрол върху потока боклук между националните граници към Базелската конвенция. САЩ не подписаха споразумението.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.