• 06 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Захариева: Западните Балкани не са заден двор на Европа, трябва да има максимално сътрудничество с тях

Захариева: Западните Балкани не са заден двор на Европа, трябва да има максимално сътрудничество с тях

/КРОСС/ „Трябва да имаме максимално близко сътрудничество във всички сфери със страните от Западните Балкани. Това обяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на пресконференция след неформалната среща на министрите на външните работи („Гимних"), проведена в София, предава „Фокус".

„В неформална обстановка позволява да бъдем по-честни и да начертаваме по-далечен план и перспективи. Трябва да имаме максимално близко сътрудничество във всички сфери със страните от Западните Балкани. Днес имахме възможност да обсъждаме сферите на действие със страните от Западни Балкани и Турция и да се съгласим, че бихме искали да видим по-силен ангажимент в нашите мисии", посочи министър Захариева.

"Вчера обсъждахме стратегията за страните от Западните Балкани със страните от 28-те. Тя е много всеобхватна и дългосрочна, честна стратегия. В същото време е и много конкретна, защото начертава 6 сфери на действие с подробни инициативи, които ще приближат страните от Западните Балкани към ЕС. Считаме, че тази дата е хоризонт и дава големи възможности, който е готов по-рано с условията да бъде приет, но в никакъв случай не означава, че настъпвайки тази дата, ще направим компромиси с условията, които са важни за всички. Страните от Западните Балкани не са заден двор на Европа. Не е в интерес на страните от ЕС да имаме сиви или черни дупки, изолирани от процеса на европейската интеграция", каза още Захариева.

"Един от приоритетите по отношение на сигурността по време на председателството е т.нар. "забравени конфликти". Забравени, защото продължават толкова дълго, че понякога в публичното пространство вниманието е толкова високо, че свикваме", допълни българският външен министър.
На въпрос какви са реалните шансове Македония и Албания в рамките на Българското председателство да започнат преговори за присъединяване към ЕС Захариева отговори:

„Календарът предполага през април да излезе докладът за всяка една от страните. Много се надявам след това през юни на съвет да се вземе решение за започване на преговори със Скопие и Тирана. Считам, че има време и вероятността това да се случи е много голяма.

Обнадеждена съм от дебатите, които не бяха пряко свързани с разширяване или с конкретни дати, но от това, което чух мисля, че има голям шанс това да се случи", посочи Екатерина Захариева.

„Държавите трябва да работят много интензивно до датите, така че да изпълнят условията за преговори. Мисля, че шансът не е малък. Както и Федерика Могерини каза-и двете бихме искали това да се случи", каза още външният министър.

Вицепремиерът коментира и темата за преговорите за името на Македония, които се водят с Гърция.

„На неформалния съвет не обсъждахме въпроса с името на Македония, но се радвам че двамата министри продължиха неформалните разговори в София. От изказванията на двамата по време на съвета съм обнадеждена от това, че е възможно в обозримо бъдеще този продължаващ много дълго въпрос да намери решението си. Това ще даде тласък и на членството в НАТО и на бъдещата европейска перспектива на Скопие", каза още Екатерина Захариева.

На пресконференцията след края на срещата говори и върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.