• 05 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 6°C

Нагласата в ЕС е да се работи със страните, от които бежанците тръгват към Европа

Нагласата в ЕС е да се работи със страните, от които бежанците тръгват към Европа

/КРОСС/ В Люксембург се провежда съвместно заседание на вътрешни и външните министри на страните от Европейския съюз във връзка с трагичните инциденти в Средиземно море. Политическите изказвания са свързани с необходимостта от това да се действа бързо и най-вече съвместно, защото отговорността е обща, предаде кореспондентът на „Хоризонт" в Брюксел Диана Чепишева: „Истината е, че обща миграционна политика няма. Европа не само не е намерила отговор на проблема с нелегалната имиграция, а дори и не се е доближила до него. Общата нагласа е да се работи със страните, от които хора тръгват към Европа. Имаше изявления, че трябва да се търсят причините, поради които хората тръгват от родните си страни. Сумите, отпускани от ЕС на страните от Северна Африка за специализирана техника и контрол на границите, помагаха. Това работеше преди т. нар. Арабска пролет. Сега тази стратегия е неприложима".

Европейският съюз се намира в безпомощно състояние, коментира тя: „Драмите с имигранти изпреварват възможностите на Европейския съюз да реагира, дори на вербално равнище, камо ли с действия, които да спрат „черната серия". Докато Европа е в шок от смъртта на стотиците, тръгнали към Лампедуза преди ден, сега във водите на Средиземно море се разкрива нова трагедия. Европейският съюз изглежда безпомощен".

Според нея важните въпроси за министрите на срещата са за политиките на ЕС в Средиземно море, отговорностите на страните, които приемат бежанци както и за необходимите финансови средства. Очаква се в края на седмицата в Брюксел ще бъде свикана извънредна среща на върха, а през другата и за дебати за обща миграционна политика.

Ситуацията на Лампедуза изглежда критична, каза за „Хоризонт" журналистът от БНТ Добрина Чешмеджиева, която направи документален филм за Лампедуза: „Такава беше и когато ние бяхме там. Нищо не се е променило в последните две години. Когато времето се подобрява, започва този трагичен цикъл от кораби, които са на 60-70 години. Този финансово добре организиран трафик на хора по никакъв начин не се грижи за тяхното безопасно достигане до бреговете на Лампедуза. Хората, които живеят на острова, постоянно участват в спасителни операции. Италианската държава има брилянтна организация на острова. Местните казват - спрете войната, а не хората".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.