• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Захариева предлага съветът за съдебната реформа да е постоянно действащ

Захариева предлага съветът за съдебната реформа да е постоянно действащ

/КРОСС/Новият правосъден министър Екатерина Захариева предлага към правителството да се създаде съвет по прилагане на стратегията за продължаване на съдебната реформа, който да е постоянно действащ консултативен орган, съобщиха от ведомството.

В него ще участват магистрати, неправителствени организации на ротационен принцип и представители на академичната общност и други институции. Идеята е този орган да координира изпълнението на стратегията, да извършва мониторинг по изпълнението на заложените цели, да приема пътните карти за изпълнение на стратегическите цели, както и да обсъжда документи, дейности и инициативи.

"Създаването на съвета е от изключително значение за обединяване усилията на съдебната и изпълнителната власт, както и на академичната общност и неправителствения сектор за координирано постигане целите на стратегията. По този начин ще се изпълни и една от заложените мерки по приоритетите в сектор "Правосъдие" от програмата на правителството за стабилно развитие на Република България 2014-2018 г.", пишат още от министерството.

От страна на академичната общност представителят на правните факултети на висшите учебни заведения ще се предлага от управителния съвет на Съвета на ректорите на висшите училища.

"При обсъждане на въпроси, които изискват промени в законодателството или приемане на решение на Народното събрание, ще се канят за участие председателят на комисията по правни въпроси към Народното събрание и председатели на парламентарните групи или техни представители.

Критериите за членство на неправителствените организации е те да са работили най-малко пет години в областта на съдебната реформа, както и да са с реализирани конкретни инициативи в тази сфера.

Към съвета ще бъдат създадени и експертни работни групи, които да подпомагат изпълнението на мерките по стратегията. Очаква се съветът да бъде гласуван следващата седмица на заседание на Министерския съвет.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.