• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

14 убити и 17 ранени при масова стрелба в САЩ

14 убити и 17 ранени при масова стрелба в САЩ

/КРОСС/ Поне 14 души са загинали, а 17 са били ранени при масова стрелба в Сан Бернардино, Калифорния.

Мъж и жена, заподозрени за стрелбата, също са били убити. Двама са идентифицирани като Саид Фарук и Ташфин Малик - съответно на 28 и 27 години. Мъжът е американски гражданин, я националността на жената не е известна.

Трето лице е задържано при опит да избяга. Все още не е установено със сигурност дали е замесено в нападението.

Според Франс прес заподозрян за стрелбата е и братът на Фарук.

28-годишният Саид Фарук е работел от пет години като здравен инспектор към градската управа - проверявал е хотели и ресторанти. Според баща му, цитиран от американски медии, той е бил много религиозен и напускал работа, за да извърши обичайните дневни молитви, след което се връщал отново. .Според The Times заедно с Ташфин Малик са пътували често до Саудитска Арабия и са се връщали

По последни информации, в района на стрелбата служителите на реда са открили предмет, наподобяващ самоделно взривно устройство. Не се съобщава с каква мощност е то.

Не се знае за момента каква е причината за нападението. Стрелбата е извършена в център за подпомагане на хора с увреждания. Властите все още са предпазливи в изказванията си дали става дума да терористично действие. Не се изключва и личен мотив.

Инцидентът е станал малко преди 11.00 ч. сутринта местно време. При влизането си в сградата, нападателите, които били с маски, пуснали противопожарната аларма. Стрелбата продължила няколко минути.

Свидетели разказват, че похитителите били облечени с бронежилетки, били тежко въоръжени и избягали с черен ван. Според полицията, са били много добре подготвени. Все още не са ясни мотивите им.

Центърът за хора с увреждания разполага с комплекс от три сгради, където работят около 700 души. Стрелбата е станала в конферентен център, който е бил даден под наем за събитие в чест на служители на местната управа. Нападателите влезли и директно започнали да стрелят.

Полицията е помолила медиите да не пречат за издирването на заподозрените, всички хеликоптери на телевизии, излъчващи на живо, са отстранени от периметера на местопрестъплението.

Създаден е кризисен център с цел помощ на жертвите и пострадалите при стрелбата.

Само преди три дни трима души бяха убити, а 9 ранени при нападение срещу клиника за аборти в САЩ. Въоръжен мъж нахлул в клиниката в град Колорадо Спрингс. Сред ранените имаше и петима полицаи.

Над пет часа властите бяха обградили клиниката. Специалните части изчакваха, защото нападателят носеше няколко торби, в които можеше да има самоделно взривно устройство. След като проникнаха в сградата, полицаите убедиха мъжа да се предаде и го арестуваха. До момента мотивите за нападението остават неизвестни.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.