• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Ниското заплащане и монотонността провокират стреса в офиса

Ниското заплащане и монотонността провокират стреса в офиса

/КРОСС/Ниското заплащане и монотонният начин на работа са основните провокатори на стреса у нас.

Сред тях се нареждат и натоварването и липсата на фиксирано работно време. Това кара 40 процента от българите да заявят, че работят под напрежение.

По данни на Инспекцията по труда на база на изследване от 2010 г. най-засегнати са учителите, медицинските и социалните работници. Това посочиха от инспекцията за „Новинар".

По темата за стрeса в България се говори все по-упорито. В интернет отдавна са достъпни онлайн тестове, с които всеки може да измeри нивото на стрес, на което е подложен.

Популярни вече са и общите сеанси за туширане на конфликти между служител и неговия шеф.

„Нивото на стрес на работното място на практика е неизмеримо. Усещането до голяма степен зависи от начина, по който всеки човек възприема заобикалящата го среда", отбелязват от Инспекцията по труда.

Редовните проверки на инспекторите са сред познатите мерки. От януари до октомври са констатирани 189 140 нарушения на трудовото законодателство в 34 530 предприятия. 94 895 от пропуските са свързани именно със здравословните и безопасни условия на труд.

Проверките на място целят да накарат и работодателите да бъдат по-отговорни. В случай че шефовете навреме отстранят проблема, глобата ще бъде от 100 до 300 лв.

За по-сериозни нарушение тя варива от 1500 до 15 000 лв. Но при съдействие и повторно нарушение санкцията е двойна.

Във връзка със стреса експертът по безопасни условия на труд инж. Деяна Илиева отбеляза пред „Новинар", че най-същественият пропуск на работодателите е, че не изследват задълбочено кои са източниците на напрежение.

По думите на Илиева обаче спокойствието се дължи на всеобщото разбирателството между колегите, не само на предоставените условия на работа.

„Нека не забравяме, че в едно помещение дори само с 3-4 човека и един климатик вече е трудно да се постигне разбирателство относно температурата, съответно стресовите нива се увеличават поради това неразбирателство, а не заради неблагоприятния микроклимат", коментира тя.

Междувременно наред със съветите за намаляване на стреса от Инспекцията по труда правят предписания на работещите как да се грижат за своя екип при по-особени климатични условия. С настъпването на зимата особено се следи работата на открито.

Задълженията на шефовете включват осигуряването на затоплени помещения и предоставянето на горещи напитки. Редовната почивка също трябва да се спазва.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.