• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Подем в строителството в страната и бум в Европа

Подем в строителството в страната и бум в Европа

/КРОСС/ Производството в строителния сектор на Европейски съюз и в частност на еврозоната отбелязаха истински бум през февруари благодарение на необичайно меката зима през втория месец на годината, като в същото време Евростат отчете малко по-сдържан подем и на строителството в България, предава БНР.

В ЕС производството нарасна през февруари с 4,4% спрямо януари, когато то се сви с 1,5%, подновявайки по този начин позитивната тенденция в сила от октомври 2016-а година.

В същото време строителството в Еврозоната регистрира истински бум, повишавайки се с цели 6,9%, наваксвайки съществено спада в края на миналата и началото на настоящата година съответно с 0,3% и с 2,4%. Това представлява най-солиден растеж на строителството от близо пет години (от март 2012-а година насам), дължащ се в значителна степен на необичайно топлата зима през февруари.

Солидните данни на Евростат сякаш подсказват, че след години на предпазливост, бизнесът и домакинствата на Стария континент може би вече изглеждат по-склонни да инвестират в строителство на фона на все повече сигнали, че европейското икономически възстановяване набира скорост през първото тримесечие на настоящата година.

На годишна база строителството в еврозоната нараства през февруари със 7,1% (най-солидно повишение от април 2014-а година), компенсирайки изцяло спада с 5,1%, отчетен през януари, а в целия Европейския съюз се повиши с 5,2% след понижение с 2,3% месец по-рано.

През февруари най-силен ръст в строителството на месечна база беше отчетен в Словения (скок с 25,7%), Белгия (с 18,7%) и Германия (с 13,6%), докато най-солидно понижение беше регистрирано в Полша (понижение с 2,8%), следвана от Швеция (с 1,8%) и Обединеното кралство (с 1,6%).
Според същото проучване на Евростат, февруарското строителството в нашата страна се увеличи с 2,3% спрямо януари, когато се сви с 2 на сто. Въпреки че данните за България не са чак толкова добри, както осреднените европейски данни, това представлява най-солиден растеж от октомври 2015 година насам, когато българското строително производство нарасна с 4,7 на сто.

На годишна база производството в строителния сектор на България отбеляза влошаване за 16-и пореден месец, но с едва 0,5% (спрямо февруари 2016-а) след спад с 8,0% през януари. По този показател нашата страна продължава да бъде на опашката на Европейския съюз, изпреварена единствено от Словакия (спад с 10,6%), Чехия (с 5,5%), Полша (с 5,1%), Румъния (с 3,6%) и Обединеното кралство (с 1,8%).

Понижението на строителното производство в България с едва 0,5% на годишна база обаче е най-сдържаното от началото на 2016 година насам и след като за последно беше отчетен растеж в сектора на строителството със 7,8% през декември 2015-а.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.