• 29 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Министри увериха: АМ "Струма" вече е необратим процес, ще бъде завършена през 2023-та

Министри увериха: АМ "Струма" вече е необратим процес, ще бъде завършена през 2023-та

/КРОСС/ „За дългият лот от 25 км на АМ „Струма" от Кресна до Сандански срокът е до май 2019, вече сме на над 50% физическо изпълнение на обекта. Започваме и финансово да го изпълняваме с европейски средства, ще съкратим срока до ноември 2018 година". Това каза пред журналисти в Народното събрание министърът на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков за одобрението на апликационната форма за АМ „Струма", предава „Фокус"".

„Ще пуснем отсечката предсрочно с оглед на взетото решение за апликационната форма. Въпреки големия скептицизъм на зелени организации и други, които подходиха с недоверие към проекта", заяви той.

„628 млн. е безвъзмездната помощ по линия на ОП „Транспорт", 111 млн. е националното съфинансиране, общо 739 млн. за участъците 3-1 от АМ „Струма". Дадохме старт през август от Благоевград до Крупник, другият лот от Кресна до Сандански, който е 25 км и тунела „Железница", каза още министърът и даде още детайли около плана и сроковете за завършване на магистралата.

През 2019 година, каквито са ни сроковете ще стартираме със строителството на най-тежкия участък, а средата на 2023 година ще приключим и ще имаме напълно завършена АМ „Струма". 2020 година е срокът за отсечката от Благоевград до Крупник. За тунела „Железница" има обявена обществена поръчка от 19 октомври, разделена на 3 обособени позиции за тунела, стойността е 250 млн. лева. Като изберем изпълнител 1060 дни, почти 3 години, е срокът за изпълнение на тунела, на останалите съоръжения е 600 дни. Ще се вместим в тези времеви граници", допълни министърът.

„Най-радващата новина е, че не с национално финансиране, а с европейски средства ще бъде изградена магистралата. Националните средства, които към момента бяха разходени, ще се сертифицират и възстановят по линия на европейската програма. По-добра новина за АМ „Струма" в последните месеци едва ли е имало", коментира Николай Нанков.

„Върнахме отново доверието на ЕК. Знаете какви периоди преживяхме през февруари, когато изчезваха документи за обществени поръчки за тунела „Железница". Мисля, че със съвместни усилия това не оказа негативно влияние, а напротив - вчера резултатът в Брюксел беше перфектен", заяви министърът.

„Кресненското дефиле е най-голямото предизвикателство. 12 октомври беше взето решение от МОСВ за избор на вариант, който съвпада с най-изгодния финансов вариант и от гледна точка на сигурността", обясни той и допълни, че към еколозите както винаги ще има обективно, добро и колегиално отношение.

„Относно сигурността и безопасността едва ли има по-добър начин да гарантираме сигурността на преминаване от изграждането на двете нови ленти. Посока София източно от дефилето с магистрални габарити и ограничена скорост на движение, през дефилето с уширяване на пътното платно и изграждане на необходимата екологична инфраструктура", уточни Николай Нанков.

„Скоростта ще бъде 80 км с всички необходими ограничения, за да гарантираме в максимална степен безопасността на преминаване", каза още той.

Министърът на транспорта Ивайло Московски коментира от своя страна, че с одобрението на апликационната форма за АМ „Струма" е отпаднало опасението на опонентите им, че тя няма да бъде завършена. По думите му личната намеса на премиера Бойко Борисов е оказала изключително сериозно въздействие върху администрацията в Брюксел за одобряването на апликационната форма, както и усилията на министерствата на транспорта и на регионалното развитие.

„Това гарантира със сигурност изпълнението на проекта вече със европейско финансиране и национално съфинансиране, което ще облекчи целия процес по изпълнение на дефилето", допълни министърът.

„АМ „Струма" вече е един необратим процес, който се надяваме да бъде завършен в заложените срокове", каза още той.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

А магистрала Хемус кога ще я завършите ? Има ли предвидени средства за продължаване на строителството ило това не е в програмата дори на Борисов5 ?

10.11.2017 17:44:26

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.