• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

2 тона мъртва риба изплува от р. Струма

2 тона мъртва риба изплува от р. Струма

/КРОСС/ Замърсяването на река Струма и язовир "Пчелина" изкара жителите на Перник на протест. Преди месец от водоема изплува тонове мъртва риба, която според протестиращите е заради изсипани в реката вредни вещества от близките предприятия. Демонстрантите поставиха ковчег, за да "погребат" ритуално реката.

"Гледката беше потресаваща. Още от месец май река Струма тече мътна, черна, червена, кафява, сива. Реката беше замърсена от силно отровни промишлени води от предприятията на територията. Въпреки множеството сигнали, РИОСВ-Перник не взеха никакви мерки", обяснява Марио Антонов, който е свидетел на случващото се в района.

"Река Струма е отпаден канал в момента. Всички граждани на Перник и областта смятаме, че не се взеха никакви мерки. Държавата дори не си прави труда да види колко умряла риба има. По наши груби сметки става въпрос за 2 тона измряла риба в язовира". Директорът на басйенова дирекция инж. Георгиев твърдеше, че причините са природни явления - цъфтеж на водорасли, слаб приток на вода, презарибяване от наша страна. Ние опровергахме неговите думи. Причината е замърсяване на водите", разказа той пред Нова тв.

"Не мога да се съглася с тези твърдения. Експертите на РИОСВ-Перник изпълняват правомощията си по закон. Проверени са 12 предприятия от началото на годината. При установяване на превишаване на дори един от показателите, те са санкционирани. Има санкционирани 6 промишлени обекта. На всички сигнали е реагирано своевременно и при установяване на нарушител също са предприемани административно-наказателни действия. Не може да говорим за тотално замърсяване", обобщи от РИОСВ- Перник Анелия Дренска.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.