• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Турските студенти най-голям брой сред чуждите у нас

Турските студенти най-голям брой сред чуждите у нас

/КРОСС/ На пресконференция днес беше представено стартиращото ново анкетно проучване на тема „Изследване на образователната мобилност". Наблюдението се извършва за първи път на територията на Република България, като в периода от 20.10.2014 до 28.11.2014 г. ще бъдат интервюирани около 30 000 лица на възраст между 18 и 34 навършени години.

В анкетната карта на изследването са включени въпроси за придобитите степени на образование от лицата, както и специализирани въпроси, относно престоя им в друга държава с цел образование или обучение.

Изследването има за цел да отговори на националните и европейски потребности от информация за студентската мобилност, с оглед постигане на една от приоритетните цели залегнали в стратегия „Европа 2020", а именно 20% от завършващите висше образование в ЕС да сa имали период на обучение в друга страна.

Резултатите ще могат да бъдат използвани, както за формиране на адекватни политики в областта на образователната система, така и за ориентиране на студентите относно възможностите и предимствата от период на обучение в друга страна.

Чрез регулярните изследвания на НСИ ежегодно се установява броят на чуждестранните студенти в България. През академичната 2013/2014 година във висшите училища в страната се обучават 11 282 чуждестранни студенти, от които 4 276 са жени. Най-голям е броят на чуждестранните студенти от Турция - 3 982, Гърция - 2 516 и Македония - 540. Почти половината (45.9%) от всички чуждестранни студенти у нас се обучават в специалности в областта на здравеопазването.

По данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) през 2012 г. най-голям е броят на българските студенти в Обединеното кралство - 7 405 и Германия - 7 195, следвани от Австрия, Франция, Испания и Нидерландия - с по около 1 700 български студенти.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.