• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Бившият ректор на Медицинския университет в София отхвърли обвиненията, че е приемал нелегално чужди студенти

Бившият ректор на Медицинския университет в София отхвърли обвиненията, че е приемал нелегално чужди студенти

/КРОСС/ Бившият ректор на Медицинския университет в София Ваньо Митев отхвърли обвиненията за нелегален прием на студенти в учебното заведение.

Днес в Софийския градски съд започна делото срещу него, като той е обвинен, че е ръководител на организирана престъпна група (ОПГ), набирала чуждестранни студенти, които не отговарят на изискванията. Според обвинението те плащали по 40-50 000 евро, за да учат в МУ-София. По този начин те получават статут на постоянно пребиваващи в страна от ЕС, което предполага и заплаха за държавната сигурност. Според прокуратурата става въпрос за студенти от арабски произход, които са влизали в университета с изпит по английски, а те не знаят езика.

"Студентите са приети през 2017-2018 г. Това е абсолютно доказано. Направихме справка за тях, те сега са първи курс и вчера им започна изпитната сесия. Те досега не са се явявали на изпити. Всички са редовни студенти, всички до един са посещавали лекциите в предклиничния център. Няма такива, които да са отсъствали и да не са им заверени семестриалните", заяви бившият ректор на Медицинския университет Ваньо Митев и уточни, че е бил ректор до 14 април 2016 г., което автоматично означава, че тези студенти са приети в учебното заведение след неговото напускане.

Освен срещу Ваньо Митев са повдигнати обвинения и срещу други 5 лица, като всичките формират престъпната група, според прокуратурата, ръководена от бившия ректор.

Митев е попитал разследващите защо това обвинение е срещу него. Пред медиите той каза, че очаква отговор. Той е направил проверката като е поискал картоните на студентите от МУ.

"Имам чувството, че прокуратурата и следствието трябва да обърнат внимание на този човек, който им подава информацията", категоричен беше Митев и уточни, че няма представа кой е този човек, само предполага.

„Не мога да си представя, че някой може да дава 50 000 евро, при положение, че изпитите са леки", каза още бившият ректор, цитиран от news.bg.

Той заяви, че ако тези студенти имат фалшиви документи, това лесно може да се разбере. По думите му, отговорността е на тези, които са се възползвали от документите.

Ваньо Митев заяви и че по неговото управление Медицинският университет се е развил, а хонорарът, заради който е проверяван, е от платените му за 8 г. отпуски. Относно обвинението за екзотични екскурзии, той заяви, че е приготвил още 130 страници към АДФИ - колко е спечелил университетът от пътуванията.
Анастас Циканделов - обвиняем, че е член на престъпната група, заяви, че неговата фирма и досега продължава да набира студенти за медицинските университети. По думите му, той набира около 350 студенти годишно.

Фирмата на д-р Циканделов набира студенти за медицинските университети у нас.

Студентите са отговаряли на изискванията на университета, като документите се проверявали от самия университет. Циканделов подозира атака срещу него.

„Всеки един студент, който е бил при нас, е с проверени документи. Всеки е подписал декларация за истинността на документа", уточни той.

"Кой през 2014-2018 г. приемаше документите в МУ-София? Учебен отдел.", заяви той и уточни, че атаката не идвала от учебен отдел.

По думите на Циканделов визираните 20 души, са абсолютно редовни и са с подписа на проф. Златков - новият ректор на МУ, а не на Ваньо Митев.

Циканделов, който отправи репликата към прокурорите, че ще леят кървави сълзи, се извини на разследващите.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

На мене много ми се ще да повярвам на Академика, че всичко в милия ни университет е цветя и рози, всичко е честно и почтено и т.н., но щом погледна колегите чужденци, които не знаят и формулата на водата даже, розовите ми очила рязко падат..... Не знам, на мен би ми било съвестно да давам накрая диплома на хора без елементарни познания. Дори и да не е вярно това с фиктивните студенти, тези, които "учат" наистина там и присъстват упражненията, са не по-малка заплаха за бъдещите си пациенти един ден. Защо мислите Турция преди няколко години отказа да признава дипломите на турските студенти от МУ София?!

04.02.2018 13:15:53

Справедливост

Ще дойде ден, когато справедливостта за МУ-София ще дойде. Но кой ще понесе вината за клеветите и омерзенията за хората, тяхната публична дескредитация. Дори при комунизма имаше правила, да се спазват преди да бъде оклеветен пред обществото човек. Нещо става в държавата и то не е търсене на криминални, а афиширане че се борим с престъпността. Хората се плашат да живеят у нас, няма защита от свободата да очерниш несправедливо даден човек. Всеки, който ръководи голяма структура може да бъде подведен, да направи грешка, но Ректорът Ванио Митев не е измамил, не е убил, не е злепоставил, не е накърнил сигурността у нас. А беше представен като престъпник и ръководител на престъпна група- срам за журналисти и всички, които размахваха знамето на клеветата. Пишат, говорят, повтарят лъжи и ги задълбочават, навъртат измислици, скалъпват чернилка и я хвърлят пред обществото за МУ-София и за негови ръководители. Гледаш и се чудиш-филм на ужасите ли е се разиграва с Водещия Медиционски Университет в София. Ще дойде справедливост, но когато истините излязат кой ще понесе и какво е наказанието. За сега няма виновни , които са оклеветявали личности. Нека наказанието за лъжите (ако са лъжливи тежките обвинения) се даде от сила по-значима от нас обикновенните хора.

01.02.2018 16:12:03

Преподавател в МУ-София

Фирмата набира студенти за всички университети по медицина у нас. Но се насочиха към водещия Медицински Университет у нас. Журналистите преувеличават фактите, вдига се шум, очернят се хора с доказани приноси за медицината у нас, това не е демокрация, това е терор. ТОВА Е МНОГО ОПАСНО за бъдещето у нас. Паралелно с тази подла и неистинска новина излиза как Англия печели милиарди от обучение на чужди студенти. Ще печели, там има демокрация, няма да рушат изграденото както у нас. Доносници винаги е имало, но да се веят знамената за криминалност в МУ-София надмина мнйого низости. За хуманност, за човештина, за справедливост -няма в клеветите срещу МУ-София. Преподавателите са с уважение към бившия и към настоящия Ректори на университета.

01.02.2018 16:00:18

Анонимен

Това е атака срещу МУ-София.

01.02.2018 15:51:22

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.