• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Вузовете без платено висше наесен

Вузовете без платено висше наесен

/КРОСС/ Без платен прием на студенти ще останат държавните висши училища наесен. Причината е, че депутатите не успяха да приемат на второ четене допълнения в Закона за висшето образование. Именно тези текстове позволяват на ректорите да записват бъдещи висшисти в платена форма. Още по-парадоксалното е, че разрешението се дава всяка година в пленарната зала, вместо да се регламентира без краен срок. Аргументът на управляващите е, че поправката ще се гласува ежегодно, докато не се приеме нов закон, който да урежда дейността на университетите. Вече трети мандат обаче такъв няма.
„Многократно сме молили този въпрос да бъде разрешен, но без резултат", коментира ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски" проф. Иван Илчев. Както той, така и колегата му от Техническия университет в столицата проф. Марин Христов бяха категорични, че това няма да създаде големи финансови затруднения на университетите.
„Това е принципен въпрос. Крайно време е за ново законодателство. Що се отнася до платените бройки, с тази тъжна демографска статистика едва ли ще успеем да запълним и държавната поръчка", коментира проф. Христов. Колко студенти може да приеме в платена форма на обучение, всяко университетско ръководство решава въз основа на академичния си капацитет и обучаваните младежи.
Негласуваните законови поправки няма да се отразят на приема на чуждестранни студенти у нас. Подобна блокада би била силен удар срещу техническите и медицинските вузове, които разчитат на „вносни" възпитаници за доброто си финансово здраве.
Кабинетът „Орешарски" е третият, който се препъва в приемането на нови закони както за висшето, така и за средното образование. От времето на тройната коалиция и ГЕРБ има два готови проекта, които обаче не бяха довършени и гласувани в зала, пише "Преса".

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.