• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Владислав Лантратов: Позитивизмът е непобедим - това важи за всяка професия и като цяло в живота

Владислав Лантратов: Позитивизмът е непобедим - това важи за всяка професия и като цяло в живота

/КРОСС/ Позитивизмът е непобедим - това важи за всяка професия и като цяло в живота. Това каза в интервю на Оля Ал-Ахмед за БТА балетистът от "Болшой театър" Владислав Лантратов, който заедно с водещи солисти на Московския театър за опера и балет ще бъде на сцената на зала 1 на НДК на 29 октомври за грандиозен гала спектакъл.

Владислав Лантратов поясни, че това е уникален по рода си спектакъл, който ще бъде представен за първи път в България и то само в София, само с един спектакъл, в една единствена вечер. По думите му постановката е на световно ниво, с драматургия, музика и хореография от висока класа и безкомпромисен професионализъм, изящни костюми, впечатляваща мултимедия и ефектно осветление.

Танцьорите, които ще се качат на сцената на зала 1 на НДК са: Мария Александрова, Екатерина Крисанова, Анастасия Сташкевич, Маргарита Шрайнер, Руслан Скворцов, Вячеслав Лопатин, Артур Мкрчян и много други, отбеляза той. 

Публиката ще се наслади на чиста, пречиста класика. В програма са включени известни балети от световната класика: "Дон Кихот","Спящата красавица", "Лешникотрошачката", "Раймонда", "Пламъците на Париж", "Силфида", "Талисман", както и богат съвременен репертоар, разказа Лантратов. 
"Бих искал залата да е пълна, да видя колкото се може повече усмихнати лица, които да греят като слънца. Бих искал хората да са здрави и щастливи, позитивни, усмихнати, ненапрегнати и да дойдат да видят нашето изкуство", каза балетистът.

Владислав Лантратов е роден на 8 октомври 1988 г. в балетно семейство. Едва 9-годишен е приет в Московската Хореографска балетна академия. Баща му, народният артист на Русия, Валерий Лантратов е балетист на Московския музикален театър "К. С. Станиславски и Вл. И. Немирович-Данченко" и солист на Кремълския балет.

Майка му е известната солистка на балета на Московския музикален театър - заслужената артистка на Русия - Инна Лещинская. Брат му, Антон Лещинский е също артист на балета на "Болшой театър".

Г-н Лантратов, роден сте в балетно семейство и едва 9-годишен сте приет в Московската балетна хореографска академия. Това Ваше решение ли беше или на родителите Ви?

Ще бъда откровен, това беше изключително тяхно решение. Аз нямах понятие от трудността на балета по онова време. Да, като дете присъствах непрекъснато на техните постановки, гледах почти ежедневно мама и татко на сцената. Харесваше ми това, което правят, харесваха ми танците, костюмите, цялата приказка, която се разиграваше на сцената, но и понятие си нямах от самата техника, от трудностите, които крие тази професия и от балета като цяло. Така че моето кандидатстване в хореографската академия бе изцяло мечта на моите родители, които в мен виждаха приемствеността и надеждата изкуството да продължи с мен. Така и стана.

Колко дълго прекарвахте на сцената като малък?Образованието в балетното училище е с продължителност осем години. През това време, освен ежедневните репетиции, вече гастролирахме по сцените както на "Болшой театър", така и в различни градове в Русия. Така че, ако трябва да изчислявам - целият ми ден преминаваше на сцената - през деня на репетиции, вечерите бяха заети от спектакли. Това е начин на живот, както при спортистите, художниците, певците.

Не ви ли се искаше да ритате футбол в двора с момчетата?

Не съм се лишавал от топката. Ритахме с момчетата в самия двор на академията. Не се оплаквам. И футболната топка е минала през краката ми! Все пак в малкото свободно време се стараехме да наваксаме това, което на другите връстници им беше дадено в изобилие. Детството ми беше ограничено от гледна точка на развлечения, но въпреки това успявах всичко - и да ритам топка, и да ходя на кино, и да си правя домашните, и да уча и да успявам прекрасно по другите общообразователни предмети. Да си танцьор или балетист, както искате го назовете, не е наказание, това е определен начин на живот, който много ми харесва и допада с неговата необятна красота.

Не сте ли мислил за друга професия? Не ви ли е минавало през ум поне за миг да смените професията?

Никога не съм искал да си сменя професията. Но съм се замислял за резервен вариант, в случай, че не потръгнат нещата в балета - отивам в драматичния театър и ставам актьор. Да, ама нещата взеха и потръгнаха, и така театърът се лиши от моето присъствие!

Имал ли сте мечта в детството? А сега?
Всяко дете има мечта. Това е нещо нормално, друг е въпросът каква ще е твоята мечта, когато вече си реализиран и пораснал. Сега не бих казал, че това е точно мечта, по-скоро е желание, и то е - всичките ми близки и роднини да са здрави, успешни, много щастливи, всичко останало е второстепенно и само ще си дойде на мястото. Това мисля, че е най-главното - да сме живи и здрави, да мислим позитивно и само тогава и всички около нас ще са добре.

Сега, когато сте не просто утвърден танцьор, но сте премиер балетист на "Болшой театър", давате ли си сметка, кое е най-трудното във Вашата професия?
Отговор: За много от моите колеги това е мързелът. Идва момент, в който направо ти писва постоянно да си на репетиция, да играеш. Но аз съм много работоспособен и работлив, и не страдам от този синдром. Репетициите не ми тежат. По-скоро ми е трудно да се справя с нервите си и да се договоря сам със себе си. Целият ден от сутринта репетирам, вечер съм на спектакъл - реално нямам време дори да се замисля кое е най-трудното в тази професия, защото на мен тя не ми е трудна.

Някога имал ли сте непредвидени ситуации на сцената?

Разбира се! Всеки има. Лъже този, който ще ви каже, че е нямал някакво произшествие на сцената. И аз съм падал, и партньорката съм подвеждал в началото поради неопитност. Важното е да не загубим самообладание. Превключваме на следващия режим и продължаваме. Зрителят нищо не трябва да разбере. Просто продължаваме и това е. Все едно нищо не се е случило. В това е силата и майсторлъка на всяка една професия, и най-вече на зрелищните. Продължаваме напред и то с широка усмивка и блясък в очите. Краката болят, травмата иска да те победи и да надделее лошото, но ние излизаме от тази ситуация с усмивка, с лъчезарни лица, с непобедим позитивизъм. В това е силата. Позитивизмът е непобедим! И това важи за всяка една професия и като цяло в живота.

Бихте ли променил нещо в живота си сега?
Не, за нищо на света. Щастлив съм. Много съм щастлив от своя житейски път, не се оплаквам и съм благодарен на Бога!

Щастлив ли сте в личен план?

Да, щастлив съм! Партньорка в живота и на сцената ми е Мария Александрова. Не само че не си омръзваме, а двамата взаимно се зареждаме. А зарядът за нашите успехи е любовта! Да, любовта! Човек, когато е обичан, и когато обича е напълно имунизиран от лоши очи, лоши хора, завистници, енергии, както искате го наречете. Моята партньорка Мария Александрова ме зарежда както на сцената, така и в къщи. Имаме си пълно доверие един на друг както в живота, така и на сцената.

А това, че танцувам на сцената с човека, когото обичам в живота, е повече от прекрасно. Влагам цялата си истинска, искрена любов, прилагам я на сцената и магията се получава! Танцът, който вижда публиката не е просто изпълнение, а една истина приподнесена на зрителя. Негово Величество зрителят гледа три часа една истинска любов на сцената. По този начин ние пренасяме нашия позитивизъм към зрителя и залата грее от нашето щастие, озарено не от прожекторите, а от истинската светлина на любовта.

Имате голям репертоар в "Болшой театър". Не ви ли се иска вече да прекрачите рамката и да излезете на световната сцена?

Отдавна съм го сторил. Всеки си има дом, нали. "Болшой театър" е моят дом, където живея. Но, това не означава, че не ходя на гости или че нямам право да ходя на гости. Аз съм чест гост на много европейски сцени. В този аспект, неотдавна бях гост на Римската опера, където танцувах в балета "Спящата красавица" в ролята на принца. Да се танцува принцът не е лесно, още повече на европейска сцена. Принцът трябва да е идеален, за да може зрителят да повярва в приказката и това е една от най-трудните роли.

През 2018 година сте взели голямата международна награда "Бенуа за танц" за блестящото изпълнение на партията на Рудолф Нуриев в балета на Юрий Посохов "Нуреев". Нещо повече за тази роля?

Отговор: Да, така е. Фантастична роля, много обичам да я изпълнявам, вживявам се в нея, влизам в образ, от който после трудно излизам. Самото произведение "Нуреев" получи оценката на критиката и много награди, а аз получих отличието "най-добър танцьор" за ролята. Между другото, българската публика ще има възможността да види точно този пасаж от балета. Ще покажем "Дуета на Рудолф Нуриев и Марго Фонтейн" в мое изпълнение в ролята на Нуреев и моята партньорка на сцената и в живота Мария Александрова. Убеден съм, че българският зрител много ще хареса този балет, който е не само удивителен като произведение на изкуството, но е с уникална хореография на изключително високо и изискано ниво.

С кого ще танцувате на българската сцена? Кой ще ви партнира?

Най-големите звезди на руския балет ще стъпят на българската сцена. Ще ви покажем зашеметяващ гала спектакъл с участието на водещи солисти на "Болшой театър". Показваме този уникален по рода си спектакъл за първи път в България, и то само в София, само с един спектакъл, в една единствена вечер - на 29 октомври в зала 1 на НДК. Десет водещи солисти на "Болшой театър" ще се съберем на една сцена за грандиозния гала спектакъл. Изумителните танцьори, които ще се качат на сцената на зала 1 на НДК, са: Мария Александрова, Екатерина Крисанова, Анастасия Сташкевич, Маргарита Шрайнер, Руслан Скворцов, Вячеслав Лопатин, Артур Мкрчян и много други, боя се да не пропусна някого.

Какво ще е уникалното в спектакъла?

Откъс от постановката на "Болшой театър" "Нуреев" ще бъде представен премиерно по време на гала спектакъла с: "Дует на Руди и Марго" в мое изпълнение в ролята на Нуреев и моята партньорка на сцената и в живота Мария Александрова и "Писмо" - соло на Денис Савин. "Нуреев" получи оценката на критиката и много награди, а аз получих отличие "най-добър танцьор" за ролята. Така че се надявам на българската публика да й хареса не само този балет и нашето изпълнение, но и целият букет от най-доброто, което сме ви подготвили. Освен това и най-добрите примабалерини и премиер балетисти на "Болшой театър" ще изпълнят Pas De Deux - танцов дует, в който двама танцьори, изпълняват балета заедно. Нещо изключително трудно и несъизмеримо красиво.

С какво още ще зарадвате българския зрител?

Публиката ще се наслади на една чиста, пречиста класика. В програма са включени известни балети от световната класика: "Дон Кихот" по романа "Дон Кихот де ла Манча" на испанския писател Мигел де Сервантес, "Спящата красавица" - любим балет на малки и големи от П. И. Чайковски, "Лешникотрошачката" - приказният балет от П. И. Чайковски , "Раймонда" - рицарска легенда, муз. Ал. Глазунов, "Пламъците на Париж" - легендарен балет, посветен на Великата френска революция, муз. Борис Асафиев, "Силфида" - приказка за феи и любов, "Талисман", както и богат съвременен репертоар. Гала спектакълът е на световно ниво, с драматургия, музика и хореография с висока класа и безкомпромисен професионализъм, изящни костюми, впечатляваща мултимедия и ефектно осветление. 

Били сте в нашата страна? Какво ви впечатли в България? 

Бяхме миналата зима в София и във Варна. Впечатлен съм и от двата града, от техния уют и гостоприемството на българите. Освен това съм влюбен в българската кухня, която въпреки своето многообразие, изобилие и безупречен вкус не се отрази на фигурата ми. Очаквам с нетърпение следващата седмица, когато отново ще сме на българска земя, при гостоприемните и приветливи наши български братя и, естествено, при изключителната българска публика. Бих искал да отбележа, че българската публика е една от най-прекрасните в света. Аплодисментите винаги ни топлят, въодушевяват и мотивират, а в България тези аплодисменти са стотици и това ни радва много.

Какво ще пожелаете на българските ценители на балетното изкуство, на цялостната аудитория?

Бих искал залата да е пълна, да видя колкото се може повече усмихнати лица, които да греят като слънца. Бих искал хората да са здрави и щастливи, позитивни, усмихнати, ненапрегнати и да дойдат да видят нашето изкуство. Дори, ако сте имали в този ден проблеми в работата или в къщи, дори да сте изморени - въпреки това елате и ви гарантирам, че ще излезете от залата бодри, с усмивка и заредени с положителна енергия, и то за дълго! До скоро, скъпи български приятели!

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

"Позитивизмът е непобедим..."

Аман от позитивни идиоти!

26.10.2018 14:09:33

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.