• 18 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8385
  •  GBP / BGN 2.2902
  •  CHF / BGN 2.0178
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 7°C

Иво Димов: Разделното събиране влияе пряко върху подобряването на чистотата на града

Иво Димов:  Разделното събиране влияе пряко върху подобряването на чистотата на града

/КРОСС/ Кандидатстваме по ОП „Региони в растеж 2014-2020" за 3 130 000 лв. с проект за благоустрояване на най-големия парк в града - парк „Марица", твърди кметът на Димитровград

Интервю на Ани Георгиева

Г-н Димов, като кмет на Димитровград Вие провеждате устойчива eкологична политика - озеленявате, поддържате паркове и междублокови пространства. Как системата за разделно събиране на отпадъци допринася за чистотата в града?
- Много резонен въпрос. Особено днес, когато поставихме пред гражданите темата за повишаване на таксата за битови отпадъци. За мен е изключително важно за изградим у хората навика да изхвърлят отпадъците разделно. Разделното събиране е една от основните политики за намаляване на количеството отпадъци, които отиват за депониране в Регионалния център за третиране на неопасни отпадъци в с. Гарваново. Колкото по-малко е количеството на крайно депонираните отпадъци, респективно толкова по-малки са отчисленията по чл.60 от Закона за управление на отпадъците, които общината трябва да плаща.

Тези разходи се покриват от отчисленията от такса смет. Законодателната идея на тези отчисления е да се минимизира крайното количество депонирани отпадъци и да си повиши масималното отделяне и събиране на рециклируемите компоненти. Казано с други думи, колкото по-малко е количеството отпадъци в сивите контейнери и колкото по-голямо е събраното в жълтите, сините и зелените контейнери на "ЕКОПАК България" - толкова по-малко ще са средствата, които общината плаща за депониране. А това означава и по-малко такси, събирани от хората.

- Спестените средства за смет можем да насочваме за допълнителни дейности по осигуряване на чистота. В този смисъл разделното събиране пряко влияе върху подобряването чистота в града.
- Що се отнася до озеленяването, Димитровград има благодатни дадености още от своето създаване. Изградени са огромни паркове и зелени площи, които ние в последните години поддържаме и се грижим за разширяването им. Имаме няколко екологични инициативи, които съвместно с гражданите осъществяваме успешно, например „Алея на новия живот". Благоустрояваме междублоковите пространства по собствени проекти.
- В момента кандидатстваме по ОП „Региони в растеж 2014-2020" с проект за благоустрояване на най-големия парк в града - парк „Марица". Предвидените дейности за цялостната му реконструкция и обновяване са за 3 130 000 лв.

Моля разкажете как системата за разделно събиране в града се развива, планирате ли разширяване на обхвата й?
- Системата за разделно събиране е приложена в града и кварталите. Имаме 105 точки, на които са разположени цветни контейнери. В резултат на доброто партньорство с "ЕКОПАК България" разширихме обхвата на системата и имаме поставени съдове за разделно събиране на още 24 точки в шест населени места в общината. Това не се изисва по закон, но ние го направихме, защото осъзнаваме важно. Местата за разполагане на съдовете са съвместно определени от общината и най-голямата организация по оползотворяване на отпадъци от опаковки "ЕКОПАК България".
- С цел повишаване ефективността на системата за разделно събиране на територията на гр. Димитровград през 2019 г. бе извършена подмяна на съществуващите контейнери тип „Ракла" с контейнери тип „Иглу" с обем 1500 л. Системата за разделно събиране се обслужва със специализирана техника с изсипващ механизъм и оборудван с хидрокран за контейнерите тип „Иглу".
- Пак подчертавам, че това са резултати от доброто взаимодействие с ЕКОПАК България, изградено през годините.

Как гражданите на Димитровград се отнасят към разделното събиране на отпадъци?
- У гражданите все още няма достатъчно добре изградено отношение към подобен тип събиране, няма го навикът.
- Не така стои въпросът с търговските обекти. Там непрекъснато се повишава количеството на събраните разделно отпадъци. При тях понякога контейнерите се оказват недостатъчни.

Какви информационни инициативи предвиждате през следващата година, които да увеличат хората, осъзнали необходимостта от разделно събиране на отпадъци?
- Работим много с децата, за да изградим отговорно отношение към разделното събиране у тях. Това е целенасочен процес, който ще даде своите резултати в дългосрочен план.
Смятам, че досега не сме фокусираме достатъчно върху работата с възрастните. Точно там предвиждаме да разширим обема от инициативи за информиране. Целта ни ще е все повече наши съграждани да осъзнаят предимствата и ползите от разделното събиране на отпадъците. Процесът започва от дома, където ежедневно произвеждаме огромни количества боклук. Ако в семейството има изградена практика отпадъкът от домакинството да се разделя още там и да се изхвърля в жълтия, зеления или синия контейнер, това ще намали общото количество отпадъци, депонирани от общината в сметището.

Казахте, че насочвате най-много информационни кампании към най-малките. Моля, разкажете ни повече!
Съвместно с "ЕКОПАК България" провеждаме информационни кампании сред децата в училищата и детските градини, чрез предоставени обучителни материали и детски книжки, както и кошчета за разделно събиране. Вече казах, че с тази организация ни свързва дълготрайно и успешно партньорство, развиващо се през годините. Съвместно направихме интерактивно обучение с лекционна част, прожекция на 3D филм и игра-тест със система за връзка с аудиторията в 3D екобус.
В общината имаме три детски площадки, изградени съвместно с "ЕКОПАК България". Само за последните две години обновихме изцяло две детски площадки с най-съвременни съоръжения за игра и ги превърнахме в предпочитано място за децата. На площадката на ул.„Софроний Врачански" №1 бе положена нова гумирана настилка, нови детски съоръжения, отговарящи на съвременните изисквания, кошчета за отпадъци и пейки за отдих. Площадката зад бул. „Трети март", позната на поколения като „Кръгчето" бе изцяло обновена. Сложихме гумирана настилка, кошчета за отпадъци, пейки, чешмичка и съвсем нови и модерни детски съобръжения.
Надявам се искрено това ползотворно взаимодействие с "ЕКОПАК България" да продължи.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Тъпчо

Скрий се бе, нещастен гробар...Кажи къде ти е купената диплома? Лъжец!

05.12.2019 12:50:38

Тъпчо

Скрий се бе, нещастен гробар...Кажи къде ти е купената диплома? Лъжец!

05.12.2019 12:50:25

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.