• 08 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8167
  •  GBP / BGN 2.2794
  •  CHF / BGN 2.0019
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Антон Кутев: Ние сме задължени на хората с увреждания и сме длъжни да направим нещо за тях

Антон Кутев: Ние сме задължени на хората с увреждания и сме длъжни да направим нещо за тях

/КРОСС/ „Ние сме задължени на хората с увреждания и сме длъжни да направим нещо за тях, защото представляваме парламента и държавата“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Антон Кутев. Според него тези хора са най-онеправданата част от обществото, защото средата, в която живеят, е недостъпна за тях. „В Народното събрание няма една зала, която да е пригодена за хора с увреждания. Именно мнозинството трябва да им обърне внимание“, коментира той. По неговите думи ГЕРБ не само трябва да ги покани да ги изслуша и да им обещае нещичко, а да вземе мерки върху това, което те предлагат. „Вместо това дори не ги пуснаха в сградата на парламента.

Това е причината за искането ни за оставка на Емил Христов“, подчерта Кутев. Той попита дали има причина за искане на оставката на министъра на труда и социалната политика. „Има и това сигурно ще стане с времето“, посочи той. Според него единственото, което направиха управляващите, е нелепа реформа в ТЕЛК, която след това спряха. „Затова хората за шести път са на улицата. Те бяха там и вчера, но ГЕРБ отново ги нямаше“, подчерта народният представител.

Кутев припомни, че Народното събрание, в лицето на председателя тогава Емил Христов, е направило грешка и то точно в най-болезнената част от своите функции. „Недопускането на хората с увреждания в НС показва това, в което цялата държава обвинява парламента – бездушието на властта“, каза още зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“.

„Хората с увреждания твърдяха, че системата ги убива, а народни представители не искат да го чуят“, коментира Антон Кутев. Според него системата ги убива, защото доходите на хората с увреждания са безкрайно ниски – голяма част от тях живеят със социални пенсии.

„А всеки знае, че с 250 лв. или 300 лв. на месец не може да се живее. Едно дете с увреждания, докато е дете и навърши 18 години, получава 850-900 лв. на месец, ако е с 90% увреждания. В момента, в който навърши пълнолетие, започва да получава 250-300 лв. Но тази присъда за тях става доживотна“, посочи народният представител. Той подчерта, че тези хора са поставени в унизително положение, защото системата им казва колко процента те са негодни, за да бъдат част от обществото, но не им казва как да станат част от обществото. „Тази система не им казва какво ще направи за тях, за да бъдат интегрирани граждани.

Те не са част от социално слабите хора в държавата, защото те нямат вина за уврежданията си. Искат да бъдат интегрирани граждани, които работят и живеят равностойно“, заяви Кутев. Според него днес парламентът трябва да покаже, че когато се направи грешка, трябва да се разбере и съответно да се поеме отговорност.

Филип Попов: Действията на Емил Христов уронват тежко авторитета на Народното събрание

Такова арогантно поведение от страна на заместник-председател на Народното събрание е недопустимо.

„Предлагаме предсрочното освобождаване на г-н Емил Христов от поста заместник председател на 44-то Народно събрание поради системно неизпълнение на задълженията, част от неговата компетентност”. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България” Филип Попов от парламентарната трибуна.

  Той припомни, че на 18.04.2018 г. охраната на Народното събрание отказа достъп в сградата на български граждани, които имаха издадени по надлежния ред пропуски,без да има каквито и да било мотиви за този отказ.” Тези български граждани – хора с увреждания, повече от един час чакаха пред сградата на Народното събрание да бъдат допуснати”,припомни още Попов.

Той заяви, че зам.-председателят Емил  Христов, без каквито и да било основания, е отказал на тези хора да влязат в парламента, с което грубо нарушава Правилника за организация и дейността на Народното събрание и правилата за вътрешния му ред.

 

„Действията на Емил Христов уронват тежко авторитета на Народното събрание и подкопават доверието в него”, категоричен бе Попов. Народният представител припомни още, че на заседанието на 19 април,  Емил Христов, в опита да се „оправдае“ за недопускането на хората с увреждания в сградата, е заявил, че не е знаел, за това и е искал да разговаря с началника на охраната. „Хората с увреждания чакаха повече от един час, което е достатъчно време г-н Христов да разговаря  с началника на охраната и да изпълни задълженията си”, добави той. Попов каза още, че въпреки изричната молба на народния представител  Антон Кутев, заместник председателят на Народното събрание е отказал да допусне в сградата гражданите, без да има мотиви за това. „Тези нарушения, такова арогантно поведение от страна на заместник-председател на Народното събрание, са недопустими в една парламентарна република”,  категоричен бе Филип Попов.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

месара

абе другарю кутев, защо през годините на бсп управление не направихте нищо за хората с увреждания (а и за всички българи),тогава не бяхте ли длъжни, а сега квичите с пяна на уста?

02.05.2018 13:52:35

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.