• 03 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

В Мелбърн тръгна делото срещу ковчежника на Ватикана

В Мелбърн тръгна делото срещу ковчежника на Ватикана

/КРОСС/ В Мелбърн започна делото по изслушване на кардинал Джордж Пел, ковчежник във Ватикана, обвинен в сексуални престъпления, съобщи ДПА.

По време на обсъждането по административни въпроси в понеделник адвокатът на Пел обвини австралийската полиция, че не е разследвала правилно твърденията за нарушения поради "презумпция за вина".

76-годишният Пел пристигна в съда в Мелбърн с кола, обграден от адвокатите си. Нито той, нито правният му екип обаче направиха коментар, преди да влязат в сградата.

Те бяха охранявани от полицейски служители. Пред сградата на съда имаше и протестиращи, и поддръжници.

Адвокатите на обвиняемия и прокурорите обсъдиха административните въпроси в предварителното изслушване в понеделник, което продължи по-малко от половин час. След това то бе отложено до обяд, когато жалбоподателите започнаха да дават доказателства на закрито заседание.

Председателят на съда Белинда Уолингтън ще вземе крайното решение дали има достатъчно доказателства срещу Пел, с което делото да бъде разгледано в края на съдебното заседание. То се очаква да продължи четири седмици.

Адвокатът на Пел, Робърт Рихтер, обвини полицията, че не спазва указанията, подготвени от бивш съдия за това как да разследва изтъкнати хора.

"Казваме, че това не е било последвано, защото имаше презумпция за вина", каза Рихтер пред съда и добави, че са направили изявления по този въпрос пред полицията и прокуратурата.

Рихтер заяви също, че полицията има 21 свидетелски показания, предоставени от защитата, които са благоприятни за кардинала, но полицията не ги е разследва. Той добави, че те остават част от полицейското свидетелство за доказателства, като се противопоставят на молбата за преследване, за да бъдат отстранени.

"Тези документи със сигурност са от значение за предполагаемите престъпления. Знам, че те не отговарят на наказателното преследване, защото са оправдателни за кардинала", уточни Рихтер.

Според Рихтер и поради "възрастта и медицинското състояние" на Пел, за него е важно да има с него лице с подкрепа, свещеник.

Пел е най-високопоставеният католически служител, който ще бъде обвинен в сексуално насилие. Той систематично отрече всички твърдения.

Сред поддръжниците и протестиращите също имаше различни мнения относно обвиненията на Пел за сексуално насилие.

"Без съдебен процес по медиите", каза един от поддръжниците на Пел пред съда.

Един от протестиращите, Хелън Доусън, заяви: "Протестирахме повече от десет години, за да доведем Пел пред съда, но се надяваме, че няма да отнеме още десет".

"Ние просто се надяваме, че това няма да се окаже изпитание, особено с всички ресурси, които Пел има на свое разположение", каза още Доусън.

"Имаме приятели, които са оцелели от жертвите, представени са средства, които дават доказателства в съдебното заседание и имат нужда от закриване, за да продължат."

"Искаме също да кажем на папа Франциск да направи промени в каноничния закон, така че католическото духовенство да не е имунизирано срещу наказателното преследване. Ето защо педофилите се присъединяват към католическата църковна система", уточни.

Тъй като делото е било открито срещу него през юни, то едва ли е напредвало поради обширни административни предпоставки.

Миналата седмица прокурорите оттеглиха едно от обвиненията, свързани с жалбоподател, починал след началото на наказателното производство през 2017 г.

Адвокат Робърт Рихтер каза на изслушването миналата година, че кардиналът ще се признае за невинен.

Пел се яви на тази Комисия три пъти - веднъж лично и два пъти чрез видеовръзка от Рим за злоупотребата с случаи на злоупотреба, включващи свещеници под нейна юрисдикция.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.