• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Правилната отбранителна политика е много по-важна от съдбата на един офицер

Правилната отбранителна политика е много по-важна от съдбата на един офицер

/КРОСС/ Въпрос: Как ще коментирате искането на оставката шефът на ВВС заради непоследователна политика в областта на военновъздушните сили?
Радан Кънев: Никаква непоследователна политика не виждам, напротив - политиката на министър Ненчев е изцяло последователна, тя е насочена към две неща: независимост на българската отбрана и съвместимост със службите на НАТО, тъй като знаете, че българската авиация вече повече от десетилетие, откакто сме членове на НАТО, не е съвместимо с партньорите ни, т.е. безполезна за отбраната на страната, а и на второ място - увеличаване на отбранителните способности на държавата, което е изключително важно в настоящия момент. При всяко положение Реформаторският блок е и за увеличаване на разходите за отбрана и за категорично увеличаване на отбранителната способност на Българската армия.

Въпрос: Г-н Кънев не е вярно, че други армии в ЕС нямат руска бойна техника. При министър Ненчев няма никаква логика, тъй като той сключи споразумение за ремонт с държава, която няма лиценз за това.
Радан Кънев: Благодаря Ви за интерпретацията. Аз казах нашето мнение. Има да - Полша е пример за натовска държава, която ползва руска военна техника и има лиценз да извършва необходимите ремонти по начина, по който поддържа своите МИГ. Това е едно много добро, макар, искам да подчертая, временно решение на проблема, който имаме. Трайното решение е България да има произведено в държа от НАТО военновъздушни сили и ние ще стигнем до това решение, разбира се в рамките на бюджета си.

Въпрос: Може ли г-н Ненчев да се справи с тази задача и подкрепяте ли го? Искането е конкретно за неговите действия и неговата оставка?
Радан Кънев: Категорично подкрепяме министър Ненчев. Той като министър показа едно ниво на независимост и загриженост, както за отбранителната способност на Българската армия, така и за нейната съвместимост и силите на НАТО, което е непознато в историята ни до момента. Така че не просто го подкрепям, давам му много висока оценка. Смятам че посоката на политиката, която води е изключително вярна, но в днешния свят в тези изключително тежки кризи, с които сме заобиколени и тази международна нестабилност, аз искам да подчертая, че както България, така и целия ЕС трябва да свикне с мисълта, че отбраната и сигурността струват пари. А грижата за сигурността на гражданите е първостепенната грижа на всяка власт.

Въпрос: Струва ли си обезглавена авиация, за сметка на това министър Ненчев да си остане министър?
Радан Кънев: Вярната отбранителна политика е много по-важна от шефа на ВВС, нито е първия, нито е последния.

Въпрос: Г-н Кънев защо все пак шефът на ВВС подава оставка, след като всичко е в реда на нещата.
Радан Кънев: Питайте шефа на ВВС защо подава оставка, а не мен. Аз казвам че правилната отбранителна политика, която безспорно се води в момента, и смелата отбранителна политика са много по-важни от съдбата на един отделен началник или офицер. България трябва да води отбранителна политика, която е насочена към увеличаване на отбранителната способност на армията ни, и то рязко, радикално увеличаване. България трябва да посвети политиката си на сигурността в този труден момент, а и това е политически въпрос а не въпрос на военно командване.

Въпрос: А като няма средства, за да се повишат тези бойни способности, какво правим?
Радан Кънев: Като няма средства, ще има средства. Първата задача на всяка държава и на всеки политически съюз като ЕС е сигурността на гражданите му. ЕС не може да се държи, все едно че няма отговорност за своите граждани, нито България. Това е приоритет, така че аз не приемам аргумент да няма средства.

Въпрос: Но самия премиер го казва, че в следващите две години няма да има средства за армията.
Радан Кънев: Искрено съжалявам, ако тук позициите ни с премиера се разминават. Аз отново казвам, сигурността в днешния разбунен свят е приоритет и всяка държава е длъжна да харчи за отбранителната способност на своята армия. Ние сме длъжни в този момент да имаме силна отбранителна армия и не можем да се държим така сякаш някой друг ще решава проблемите на нашата сигурност. И естествено трябва да бъдем изключително съвместими с партньорите си от НАТО, тъй като в настоящия момент заплахите са далеч над нашите собствени сили.

Въпрос: Съгласуван ли е в управляващата коалиция проектозакона от вчера, че чужди военновъздушни сили могат да участват в охраната на нашето въздушно пространство.
Радан Кънев: При всяко положение ще разговаряме много сериозно, защото това е и много свързано с бюджета догодина, това са важни теми, които имат връзка помежду си.

Въпрос: Беше ли Ви информирал министър Ненчев, или Вие научихте от страницата на Министерство на отбраната за творческото му намерение да променя закона?
Радан Кънев: Имах тази информация, но за съжаление знаете, че той от известно време е в чужбина, така че не сме имали личен разговор, чакам го да се върне.

 

 

Радан Кънев, съпредседател на ПГ на Реформаторския блок

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Бързат измекярчетата да поосерат пейзажа щото след изборите Боко може да ги менка .

01.10.2015 17:38:49

Анонимен

Защо винаги щърбите ни учат как да се зъбим??????!!!!!????

01.10.2015 14:02:00

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.