• 09 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.7947
  •  GBP / BGN 2.2977
  •  CHF / BGN 2.0172
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Сотир Цацаров: Не може да се разчита само на това, което държавният бюджет ще даде на съдебната власт

Сотир Цацаров: Не може да се разчита само на това, което държавният бюджет ще даде на съдебната власт

/КРОСС/Не бива да се посяга на статута на магистратите. Безусловно това, което е постигнато през годините трябва да бъде запазено. Но от друга страна, не може съдебната система само да иска увеличение на бюджета. Тя трябва и да даде.

Така главният прокурор Сотир Цацаров коментира искането на допълнителни пари за съдебната система. 

ВСС изтъкна, че към края на август има излишък по бюджета на съдебната власт в размер на 6 млн. лв. и поиска парите да бъдат използвани за увеличение на заплатите на магистратите през тази година. Но за това е необходима актуализация на бюджета, каквато е финансовият министър отказа. 

В средата на септември членовете на висшия орган гласуваха 12-процентно увеличение на максималните заплати в системата от 1 ноември и близо 70 млн. лв. повече за съдебната система през 2016 г.

Преди дни обаче Владислав Горанов изпрати писмо до ВСС, в което ги призова да се откажат от решението си за увеличаване на заплатите на магистратите и съдебните служители. Във въпросното писмо Горанов дори заплаши да внесе законодателни промени, с които да настъпят промени в начина на формиране на заплатите на магистратите, парите, които получават за облекло и обезщетенията при напускане на системата. Заради писанията на Горанов, председателят на ВКС Лозан Панов инициира среща с финансовия министър, на която присъстваха още главният прокурор и председателят на ВАС Георги Колев.

Днес Цацаров бе категоричен, че не са възможни, нито необходими промени в статута на магистратите. Но съдебната система има огромен ресурс за вътрешни икономии, които трябва да бъдат реализирани.

"Не може системата да се развива по начин, по който тя само да иска увеличение на бюджета. Не може да се разчита само на това, което държавният бюджет ще даде на съдебната власт. Тя самата трябва да покаже, че част от необходимите средства ги осигурява с оптимизация на бюджета - ясна програма за намаляване на разходите. Защото има достатъчно резерви, с които може да осъществи част от необходимите средства за съществуването си. Не малка част от това увеличение мое да се обезпечи в резултат на обмислени мерки и крайно време е те да започнат. Но нека не се лъжем, ще бъдат болезнени, но необходими действия", каза главният прокурор.

Според него има три източника на финансиране на съдебната система - държавният бюджет, вътрешни икономии и събиране на вземанията.

В началото на годината, когато Горанов бе поканен на заседание на ВСС стана ясно, че НАП не събира вземанията на съдебната власт, а те възлизат на милиони.

Днес главният прокурор заяви, че изпълнителната власт трябва да положи необходимите усилия и да събере тези вземания, защото това също е резерв. "Не може да се трупат изпълнителни листове. Не може да продължава по този начин - осъждат те на глоба, ти не я плащаш, но и никой не те търси и резултатът е - пари няма. Ние трябва да кажем - необходими са ни толкова милиона, от тях вие трябва да дадете толкова, защото законът ви задължава, а останалото ще дадем ние. В тази държава всеки реже от себе си. Ние не сме зрители, резерв има. Целта на диалога е да постигнем прагматично решение. Не съм привърженик на това да си извиваме взаимно ръце", каза още Цацаров.

И още: "Стига сме си играли на писма с министерство на правосъдието кое е основен и кое е текущ ремонт. Съдебните сгради трябва да си ги поеме правосъдието. При това положение ВСС ще спре да дава това, без което съдилищата не могат да съществуват."

Цацаров даде за пример и това, което е сторено в прокуратурата по отношение на администрацията. Извършен е преглед на администрацията на всички прокуратури в страната, ликвидирани са всички паразитни длъжности, както и онези хипотези, при които шофиращият автомобил не заема длъжността "шофьор", а например "главен специалист транспорт" и т.н.

"Всички лица, които заемат длъжности, които съответстват на това, което действително работят, са преминали и на съответните длъжности за това. А не на други, създадени единствено и само за получаване на по-високи заплати. Рязано е до безкрай, където е било необходимо. Това е направено само в системата на прокуратурата", поясни обвинител №1.

На въпрос дали не трябва и редуциране на администрацията на Висшия съдебен съвет, която в последните месеци много набъбна, главният прокурор заяви: "Администрацията на ВСС не е на прокуратурата. Ако някой трябва да започне с редукции и пример, примерът трябва да дойде от ВСС."

В началото на днешното заседание на ВСС, представляващата Соня Найденова обяви, че съветът ще подготви подобаващ отговор на писмото на финансовия министър Владислав Горанов и ще му бъде изпратен.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.