• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

М. Кунева: „Яневагейт” изисква проверка, но не от извънреден орган

М. Кунева: „Яневагейт” изисква проверка, но не от извънреден орган

/КРОСС/ Изнесените данни по скандала са притеснителни. Необходима е безпристрастна проверка - както на това откъде и защо изтичат тези записи, така и на съдържанието им. Не трябва обаче да търсим някакъв извънреден орган да свърши това, държавата ще се оправи тогава, когато институциите започнат да си вършат работата, каза вицепремиерът Меглена Кунева в отговор на въпрос по темата „Яневагейт" на народния представител от Атака Явор Нотев по време на днешния блиц-контрол. Логично е замесените представители на тези институции да не участват в проверката, посочи тя.

Че върху съдебната система се оказва влияние, е добре известен факт. Водещата идея в съдебната реформа е независимостта на съдебната система и намаляването на политическото влияние върху нея и скандалът още веднъж доказва необходимостта от провеждането на тази реформа, заяви Кунева. Несериозно е да ме питате какво ще направя като вицепремиер във Висшия съдебен съвет. Трябва да спазваме разделението на властите, каза тя и допълни, че това, което могат и правят правителството и управляващото мнозинство в парламента, е да се опитват да променят средата чрез прокарване на закони, свързани със съдебната реформа и борбата с корупцията.

В отговор на въпрос на народния представител от АБВ Светослав Белемезов, свързан правосъдния министър Христо Иванов, вицепремиерът призова за конструктивен диалог за приемането на промените в Конституцията: „Заедно с ускорението, моят колега министър Иванов се нуждае от стабилност, когато работи в областта на съдебната реформа. Тази стабилност минава през реформи в Конституцията. Когато направим тази първа крачка, можем буквално от следващия ден да започнем следващата още по-дълбока промяна". По думите й следващите стъпки са Законът за съдебната власт и цялостна промяна на Наказателния кодекс. В момента го променяме на парче, защото не сме готови за непознатите досега явления, като тероризъм или набиране на бойци през Интернет, каза тя.

Кунева припомни, че в писмото от вчера на заместник-председателя на Европейската комисия много ясно се казва, че ролята на ЕК не е да влиза в дискусии как държавите-членки да организират независимите разследвания, но и че България има нужда от цялостно изпълнение на стратегията за съдебна реформа.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.