• 14 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8118
  •  GBP / BGN 2.2736
  •  CHF / BGN 1.9990
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Парламентарният шеф поиска съдебната ни система да е независима и справедлива

Парламентарният шеф поиска съдебната ни система да е независима и справедлива

/КРОСС/Промяна в Конституцията трябва да има, а конституционният модел на ВСС е само част от онова, което трябва да се промени.

Това каза председателят на Народното събрание Цецка Цачева при откриването на кръгла маса на тема "Конституционният модел на Висшия съдебен съвет и предложенията за промени" в Съюза на юристите в България. Тя отбеляза, че темата се дискутира в момент, в който българските граждани имат усещането за недостатъчно справедлив съд и правораздаване, а институциите на Европа отправят препоръки за промяна в начина, по който функционира съдебната власт. Според Цачева мнението на възможно най-много специалисти е важно да се чуе, за да може дебатът в парламента да завърши по начин, който удовлетворява максимално широк кръг.

Цачева поиска днешният дебат да не върви по плоскостта дали Велико или обикновено Народно събрание може да извърши промените. Така или иначе промяна трябва да има, категорична е председателката на парламента.

Съдебната система е в основата на привличането на чуждестранни инвестиции, смята Цачева. Добрата данъчна система била само част от процеса на привличането на чуждестранен ресурс. Парламентарният шеф поиска съдебната ни система да е независима и справедлива.

Мненията на редица експерти дали Конституцията трябва да се промени се чуха за пореден път на кръглата маса. Сред основните противници на идеята е бившият служебен премиер Георги Близнашки, който отново заяви, че скъсяването на мандата на ВСС и отпадането на тайното гласуване на членовете ще означава да се сбогуваме с независимостта на съдебната система.

"Ако се намали мандатът и ВСС гласува явно, ще се погази независимостта на съдебната власт. Подтекстът на всичко, което се предлага е да се смачка съдебната власт", категоричен е екс-служебният премиер. 
По думите му, не трябва да се посяга върху независимостта на съдебната власт с въвеждането на явно гласуване. Това ще отвори вратата за натиск върху съдебната система от олигарси и чужди сили и така щяла да се засегне националната сигурност.

Скъсеният мандат на ВСС, по мнението на Близнашки, ще доведе до непрекъснато кадруване. Венецианската комисия ще порицае скъсяването на мандата, категоричен е той. "Не посягайте върху независимостта на съдебната система", призова Георги Близнашки.

"Дано опозицията удържи и не се стигне до конституционно мнозинство", пожела си той. "Не трябва да се правят експерименти и силните на деня да подчинят съдебната власт. Тази дискусия е предопределена", критикува той.

Конституционалистът каза, че първо е взето решението за реформа в Конституцията и после тя е представена на професионалната общност за дебат. Георги Близнашки разкритикува българските политици заради мълчанието при атаките на френския посланик срещу съдебната ни система.

"Мълчи президентът, мълчи премиерът, мълчи министърът на правосъдието, що за държава сме", ядоса се бившият служебен премиер. "Аз съм подложен на огромен натиск, защото си позволих да се опълча на силните на деня. Аз ще издържа", обеща Близнашки.

Според бившия зам.-председател на парламента Екатерина Михайлова трябва да има промяна в устройството на съдебната власт. Тя посочи, че не само е привърженик на намаляването на мандата на ВСС, но и на намаляване на мандатите на т. нар. "трима големи" в съдебната власт - главният прокурор и председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд. Михайлова се обяви и за премахването на тайното гласуване на членовете на ВСС.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.