• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8323
  •  GBP / BGN 2.2729
  •  CHF / BGN 2.0113
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Властта захранва НПО-та с 5 милиона, ще контролират съдебната реформа

Властта захранва НПО-та с 5 милиона, ще контролират съдебната реформа

/КРОСС/Държавата планира да даде пет милиона лева на неправителствени организации за анализи на съдебната реформа. Това става ясно от Проект на насоки за кандидатстване по процедура "Граждански контрол върху реформата в съдебната власт". Финансирането е от европейската оперативна програма "Добро управление" 2014-2020 година, съобщава БГНЕС.

За възможността неправителствени организации да получат солидно финансиране за анализи на съдебната реформа се заговори още в началото на 2015-та година, когато бившият правосъден министър Христо Иванов вече беше лансирал концепцията си за промяна на законодателството в тази област. Първо Иванов, а по-късно и министърът на правосъдието в оставка Екатерина Захариева, отричаха да се планира предоставянето на милиони левове от еврофондовете за анализи и проучвания на реформата. Двамата твърдяха, че парите от европейската програма "Добро управление", които съдебната власт трябва да получи, ще отидат за "електронно правосъдие", а не за фондации, сдружения и институти. Още повече, че самият Христо Иванов влезе в изпълнителната власт като представител именно на организации, които са сред потенциални бенефициенти по настоящата процедура.

В крайна сметка, въпреки твърдяното от Иванов и Захариева, се оказва, че държавата възнамерява да финансира с 5 млн. лева именно анализи, проучвания, изследвания, свързани с дейността на съдебната система и мониторинга на съдебната реформа, провеждане на информационни кампании, осигуряването на "обратна връзка" за взаимоотношенията в съдебната власт и оценка на гражданите и бизнеса, както и провеждането на конференции, кръгли маси и обществени обсъждания.

От проекто-насоките става ясно още, че право на достъп за финансиране ще имат юридически лица с нестопанска цел, които имат поне една приключена финансова година преди кандидатстването, както и професионални организации на работещи в системата на съдебната власт, каквито са съдийските съюзи, прокурорската асоциация, следователската камара, адвокатските сдружения, както и тези на съдебните заседатели, вещите лица, съдебните служители, нотариалната камара и др., които също имат минимум една приключена финансова година.

НПО-та ще могат да кандидатстват по проектите с партньори, които трябва да са органи на съдебната власт, Министерството на правосъдието, други юридически лица с нестопанска цел, Националното бюро за правна помощ, Националния институт на правосъдието и др.
Предвидените 5 млн. лв. са разделени на три гранта. Минималната сума, която ще може да получи един проект е 30 000 лв., а максималната 100 000 лв. До 28 април 2017 г. ще могат да се подават проектни предложения, които ще трябва да са изпълнени до 31 март 2019 г. Бюджетът по този грант е 1 млн. лв. Останалите два гранта са по 2 млн. лв., а кандидатстването за тях ще е възможно до края на септември 2018 и 2020 години, а изпълнението ще се реализира съответно в периода 2019-2020 и 2021-2022 години.

Всяко НПО-кандидат за европейско финансиране ще може да подаде само едно проектно предложение за всеки срок на кандидатстване по процедурата. Управляващият орган на ОП "Добро управление", който администрира финансирането приема коментари до 31 януари по Проекта за насоки за кандидатстване по процедура "Граждански контрол върху реформата в съдебната власт".

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Поредната схема за източване на пари от държавата. Къде спи НАП и Прокуратурата.

22.01.2017 14:28:11

Лина

Пак олигарсите ще си раздадат едни пари въпреки помпозните твърдения на Иванов, че ще се бори с корупцията и точно тази олигархия.

19.01.2017 20:13:11

Деница

Пак ще се раздават едни пари на наши хора. Сигурно Прокопиев и Иванов ще източат тези пари чрез свързани с тях НПО-то и ще си финансират влизането в политиката, където го чакат още по много пари.

19.01.2017 16:43:55

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.