• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Млади лица, съдебна реформа и сериозна икономическа и социална програма представиха АБВ и „Движение 21”

Млади лица, съдебна реформа и сериозна икономическа и социална програма представиха АБВ и „Движение 21”

/КРОСС/ Коалицията между АБВ и „Движение 21" ще заложи на младите лица, без да налага възрастово ограничение, на сериозна промяна на съдебната система, плавно повишаване на минималната работна заплата в следващите четири години и социални и културни реформи. Това стана ясно от представената пред медии платформа на коалицията за предстоящите на 26 март избори, предаде репортер на Агенция КРОСС.

Председателят на АБВ Константин Проданов заяви, че платформата е ориентирана към борба с бедността, а оттам и на демографската криза у нас.
Предвижда се плавно повишаване на минималната работна заплата от сегашните 460 лева до 700 след четири години. „В България трудът е силно подценен. Залагаме ръст от 10-11% на година, обоснован от резултатите в последните години. Това е напълно възможно и постижимо за типа икономика, който имаме. Отчитаме, че някои от най-малките фирми биха могли да се затруднят, затова предлагаме няколко мерки, конкретно предлагаме данъчен кредит до 5 хил. лева за фирми с до петима служители", каза Проданов.
Проданов обясни, че в подоходното облагане предлагат необлагаем минимум в размера на минималната работна заплата и скала на подоходното облагане с 10% месечна ставка за доходи в размер от 460 - 1500 лева. 15% ставка за доходи от 1500-3000 лева. За доходи над 3000 лв. размерът на данъчната ставка става 20%.

Лидерът на коалиционния партньор Татяна Дончева каза, че съдебната реформа, която коалицията ще предложи, ще бъде с радикален вид. „Тя включва усилия за свикване на Велико народно събрание, за да се промени Конституцията в частта за отмяна на ВНС и за конституционно закрепване на правата на гражданите за справедлив процес и засилена защита срещу държавата", обясни тя. По думите й промените в съдебната система трябва да обхваната избора на главен прокурор от НС или назначаване от президента, с мандат 5-7 години. „Това поставя въпроса за излизането на прокуратурата от съдебната система в досегашния й вид. Това означава, че по отношение на прокуратурата се търси промяна на структурата, функцията, правомощията и статута на прокурорите. Това да осигури промяна на прокуратурата и отмяна на досегашния й сталинистки модел. Това включва ограничаването на правото на главния прокурор и висшестоящите прокурори да дават методически указания на по-ниските в йерархията. Премахването на несменяемостта на прокурорите, създаване на съвет на прокурорите извън главния прокурор, с някакъв мандат, с представителност и избиран от прокурорската гилдия. И с преобразуване на Националната следствена служба в специализирана разследващата структура към главния прокурор, която да разследва корупция, пране на пари, данъчни и банкови престъпления", каза Дончева и обобщи, че това автоматично ще доведе до прекрояване на съдебната система в рамките на съдилищата. „Това ще изиска имплицитно промяна на Закона за съдебната власт", коментира тя. Дончева ще иска още по-качествено и продължаващо юридическо образование, промени в наказателното правораздаване, актуализация на концепцията за наказателна политика промени в НК и НПК и разделяне на престъпленията по класификация и тяхното разследване по различен ред.

В насока култура, Дончева посочи, ще има нужда от смесено финансиране на сценичните изкуства, за да се прекъснат практики и обвързаности с бизнес интереси. Тя коментира, че е необходима и промяна в Закона за радиото и телевизията и предвиждането на квота за българска музика в родния ефир.

В сферата на здравеопазването от коалицията залагат на премахването на пазарния принцип и връщането статута на болниците на лечебни заведения, а не както до са сега - търговски дружества. Предвижда се още преход от клиничните пътеки към диагностични свързани групи и премахване на пръстовите идентификатори.

Д-р Мариана Тодорова обясни, че искат още запазване на размера на парите за майчинство от 460 лв. и през втората година, независимо, че майката е започнала работа. Ще настояват майчинските да се изравнят с минималната работна заплата, но не да се обвързва с нейния размер. Предвижда механизъм за индексация на всички пенсии с коефициент 1,3. В сферата на образованието и науката ще искат парите от 3,6% от БВП да станат 5%, а учителските заплати да нарастват с темпа на минималната работна заплата. Платформата предвижда още и отмяна на финансирането за частните училища.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.