• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Бойко Борисов: Смятате ли, че заплатите в съдебната система трябва да бъдат по-високи от моята

Бойко Борисов: Смятате ли, че заплатите в съдебната система трябва да бъдат по-високи от моята

/КРОСС/"Считате ли, че заплатите в съдебната система трябва да бъдат по-високи от моята, да речем. С какви пари тогава да направим сградите. Мисля, че заплатите в съдебната система на фона на всички останали са много високи." Това коментира днес министър-председателят Бойко Борисов по повод задочния спор чрез размяната на писма между Висшия съдебен съвет и финансовия министър Владислав Горанов за актуализиране на заплатите в съдебната система. Премиерът и правосъдният министър Христо Иванов присъстваха днес на официалното откриване на новата сграда на СРС на бул. "Цар Борис III".

През септември ВСС реши от 1 ноември да увеличи възнагражденията на магистрати и съдебни служители с 12%. Парите са от излишък от 6 млн. лева в бюджета.

Финансовият министър обаче им изпрати писмо, в което иска ВСС да се откаже от това свое решение.

Днес Борисов заяви, че не може магистратурата да смята, че това увеличението им се полага по презумпция. "Самите те казват, че нямат пари за сгради, за проби и за вещи лица. Изведнъж накрая на годината се събират и казват, че си вдигат заплатите. Поне да бяха се срещнали с нас, да видят какво е финансово-икономическото състояние на страната", каза още Борисов, цитиран от "Правен свят".

На констатация на медиите, че актуализацията на заплатите следва от разпоредбите на Закона за съдебната власт, които вече година не се спазват от Горанов, премиерът заяви: "Само в медиите има по-високи заплати от съдебната власт" и си тръгна намръщен.

Според правосъдния министър Христо Иванов обаче политиката за високи нива на заплащане в съдебната система трябва да се поддържа. Очевидно тя не може да се справи с корупцията, но все пак осигурява минимален имунитет за магистратите, за да са издръжливи на изкушенията, уточни министърът.

Според Иванов, за да може да се защити увеличението на заплатите и да се поддържа тази политика, ВСС е длъжен да извърши няколко неща - да оптимизира бюджета си, да уеднакви натоварването, да спре с увеличаване на щатната численост в съда и прокуратурата, защото държавата не може да осигури едновременно високо заплащане и продължаващ ръст на бройките в съдебната власт. Има бюджет, в рамките на който трябва да се подредят приоритетите, каза още Иванов. И добави: "Желанието ми е тази размяна на реплики, тези гостувания, организирани за пред медиите да се фокусират върху дългосрочен план за разговор за оптимизация на разходите на бюджета и човешкия ресурс." Според него до никъде няма да доведе разговорът едните да викат това е законът, а другите - вижте учителите.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

даааа, ама не разчитате само на заплатата си ....и стига сте се заяждали със Съдебната власт, то и за Вас има много какво да се каже, ама няма как...нали сте Богопомазаните !

06.10.2015 11:12:23

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.