• 14 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8118
  •  GBP / BGN 2.2736
  •  CHF / BGN 1.9990
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Иванов иска ВСС да разгледа откритото писмо на съдиите от Административен съд-Варна

Иванов иска ВСС да разгледа откритото писмо на съдиите от Административен съд-Варна

София /КРОСС/ До Министерството на правосъдието бяха отправени въпроси от някои медии какви действия смята да предприеме във връзка с отвореното писмо на съдии от Административен съд - Варна с твърдения за оказван безпрецедентен натиск върху тях от страна на председателя на съда. Писмото, което вече бе публикувано в няколко електронни сайта, е адресирано и до министъра на правосъдието, наред с другите му адресати - Висшия съдебен съвет (ВСС), председателя на Върховния административен съд, Съюза на съдиите в България и Европейската комисия. В него се настоява за назначаване на незабавна проверка за методите и средствата на управление, прилагани от ръководството на АС-Варна, както и да се изследват и оповестят причините и мотивите за назначаване на съдия Евгения Баева за зам.-председател на съда и ръководител на първо отделение.
В тази връзка Пресцентърът на Министерството на правосъдието информира, че министър Христо Иванов, в изпълнение на законовите си правомощия, ще предложи разглеждането на сигнала да бъде включено като точка в дневния ред на ВСС за следващата седмица. Министър Иванов ще съдейства за изслушването от ВСС на съдиите, подписали сигнала, както и на всички ангажирани страни.
Министерството на правосъдието напомня, че като самостоятелни цели в актуализираната стратегия за съдебна реформа е изведено разширяването на правомощията на общите събрания на съдиите в процеса на администриране на съдилищата, включително и номинирането на председателите на съдилищата и номинирането и избора на заместник-председателите и председателите на отделения, както и ефективното утвърждаване на статуса на председателите на съдилищата като „пръв сред равни". Целта на тези мерки е превръщането на съдийското самоуправление в ефективно средство за ограничаване възможностите за административни форми на влияние върху независимостта на съда и повишаване на отговорността и ефикасността на администрирането на съдилищата.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.