• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Заклет консерватор избран от Тръмп за върховен съдия

Заклет консерватор избран от Тръмп за върховен съдия

/КРОСС/ Доналд Тръмп номинира съдия Нийл Горсъч за вакантното 9-о място във Върховния съд на САЩ, накланяйки везните към консерватизма в институцията, предаде АФП.

Квалификацията на съдия Горсъч е несъмнена, каза американският президент и напомни, че избраникът му се е ползвал с подкрепата и на двете партии при предишните си назначения.

Видимо развълнуван, магистратът, който сега е съдия във федерален апелативен съд в Денвър, щата Колорадо, каза, че се чувства поласкан и изпълнен със смирение.

Съдиите във Върховния съд, който има последната дума при деликатни казуси, се назначават пожизнено. Ако бъде одобрен от Сената, 49-годишният Горсъч ще стане най-младият върховен съдия и ще се възстанови консервативното мнозинство в съда. Стотици се събраха на протест пред сградата на Върховния съд във Вашингтон, за да изразят недоволството си от решението на Тръмп.

Лондонският в. "Гардиън" смята, че с твърдите си консервативни възгледи Горсъч би нарушил баланса във Върховния съд по горещи въпроси като абортите, избирателните права и равенството на религиите. Според в. "Ню Йорк таймс" Горсъч има философия и стил като на починалия преди година съдия Антонин Скалия, чийто овакантен пост ще заеме. Демократите в Конгреса обаче са ядосани от отказа на републиканците да приемат номинацията на Барак Обама, предложена преди година.

Междувременно с голямо мнозинство американският Сенат одобри новата министърка на транспорта Илейн Чао, номинирана от Тръмп.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.