• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8323
  •  GBP / BGN 2.2729
  •  CHF / BGN 2.0113
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

"Галъп": 82% от българите смятат, че сме бедна и корумпирана страна

"Галъп": 82% от българите смятат, че сме бедна и корумпирана страна

/КРОСС/ Мнозинство от 67% от българите са съгласни с мнението, че по време на европредседателството партийните различия трябва да се загърбят. 65% обаче вече са чули за публикациите в западни медии, а 82% от чулите за тях са и съгласни с констатациите, че страната ни е бедна и корумпирана. Това сочат данните от проучване на „Галъп интернешънъл", проведен сред 801 души на 15 и 16 януари.

Напрежението в обществото е ясно доловимо, а обвиненията в концентрация на власт и влияние водят до това, че 51% са съгласни, че демокрацията у нас в момента е застрашена. 40% са на обратното мнение, а останалите се колебаят.

Посредническата ни роля по отношение на Турция се приема нееднозначно. 49% са съгласни да помагаме на Турция да подобри отношенията с ЕС, но сходен дял от 42% са на обратното мнение, а останалите се колебаят. След последните изявления за „чакалнята" на еврото 46% най-общо и принципно одобряват въвеждането на еврото, но 48% не одобряват. Останалите се колебаят.

На фона на най-различните протести от последните седмици 38% от българите са готови да се солидаризират пряко с някаква форма на протест по темите от последните седмици, а 60% - не. Тези 38% са около 2 милиона българи, които споделят сериозна критика към статуквото. Макар и да са малцинство, те са ясно свидетелство, че общественото напрежение явно е остава валидно, дори и на фона на тържественото откриване на европредседателството.

Напрежението се сгъстява и от факта, че 50% възприемат мнението, че убийствата от последните седмици са по-скоро свързани с политиката, а от 37% подкрепят становището, че по-скоро не са. Останалите се затрудняват да отговорят. Макар подобни въпроси да проверяват по-скоро обществения инстинкт по деликатни теми, отколкото обществената информираност, те показват ясно дълбокото и трайно недоверие към политическия процес в страната.

Най-общата перспективата за въвеждане на еврото у нас пък се приема още по-нееднозначно, както показаха и предишни изследвания на „Галъп интернешънъл". В този сондаж 46% принципно одобряват въвеждането му, но 48% не одобряват. Останалите се колебаят.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Бреййй, какво разминаване с твърденията на партия Гроб! Що така???

24.01.2018 03:38:59

Анонимен

Не българите смятат, а на българите и на останалия свят се внушава.

23.01.2018 23:39:52

Анонимен

Интересно какво мислят другите 18%? Че сме процъфтяваща държава, която още малко и ще задмине Германия

23.01.2018 22:36:08

Анонимен

КОИ ПИТАХТЕ ДЕБИЛИТЕ НА БСП ЛИ.А ПИТАХТЕ ЛИ ГИ Е ПО ВРЕМЕТО НА УПРАВЛЕНИЕТО НА БСП КОРУПЦИЯТА БЕШЕ В ПЪТИ ПОВЕЧЕ.

23.01.2018 21:43:44

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.