• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 6°C

Почернени родители поискаха премахване на съкратеното следствие

Почернени родители поискаха премахване на съкратеното следствие

/КРОСС/ Роднини и приятели на жертви на жестоки престъпления се събраха на протест пред парламента, с който настояха за спешни промени в българското наказателно законодателство. Техните искания са общо 11, но водещото сред тях е премахване на съкратеното съдебно следствие, което позволява намаляване на присъдата на обвиняеми с до една трета, ако извършителят признае вината си.

Протестиращите са организирали и подписка, инициатор на която са роднините на 7-годишната Криси, убита в сливенското село Сотиря преди месец.

Сред протестиращите се чуват дори и предложения за връщане на смъртното наказание, каквото в страната ни не се изпълнява от 1990 година.

За да подкрепи хората, при протестиращите дойде лидерът на БСП Корнелия Нинова. Нейната парламентарна група вече внесе законопроект, който предвижда при сериозни престъпления, каквито са убийствата и тежките телесни повреди, да не се прилага споразумение в съда. „Така беше до 2009 година в българското наказателно право и искаме това да се върне", заяви Нинова пред протестиращите.

Лидерът на левицата обаче не изрази убеденост, че в България трябва да се върне смъртното наказание, както настояват някои роднините на жертвите. „Не мисля, че трябва да стигаме дотам. Самата подписка, която организират, и разговорите, които имахме с тях, бяха за справедливост чрез доживотен затвор, без право на замяна", коментира още Нинова.

Тя призова по тези теми политиците да не се делят на управляващи и опозиция изрази разтревоженост от законодателните предложения на ГЕРБ.

Според ГЕРБ не трябва да отпада институтът на съкратеното производство, но трябва да се даде възможност на съда да прецени дали е допустимо да бъдат намалявани наказанията на извършителите на тежки престъпления.

Председателят на Правната комисия и депутат от ГЕРБ Ана Александрова увери, че на днешното заседание ще бъдат изслушвани всички експертни мнения по темата.

Законодателни предложения има и от депутатите на ВМРО, а от ДПС изразиха готовност да подкрепят работещи предложения за отпадане на съкратеното следствие при тежките престъпления. Всички промени са депозирани в деловодството на парламента и предстои дебатирането им в пленарна зала. За днес пък се очаква да ги обсъди правната комисия в НС.

По-късно през деня преотестиращите внесоха подписката си в деловодството на парламента, а от опозицията призова отпадането на съкратеното следствие да бъде разгледано възможно най-скоро, за да може новите правила да бъдат приложени по случая в Сотиря.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.